Izvođenje, Saveti arhitekte Sonje

Spajanje dva stana u jedan

Poštovana Sonja, zainteresovan sam da kupim stan koji se nalazi pored mog stana. Zajednički zid ova dva stana je zid od kupatila, garderobe i dnevne sobe (dužina dn. sobe). Praktično, ove tri prostorije su identične u oba stana (kao u ogledalu). Zanima me da li bi postojala mogućnost probijanja zida između dve dnevne sobe (odnosno, koliko je to ozbiljan posao), ali ne celog već jednog otvora za vrata. Šta ukoliko je taj zid noseći? Da li bi u tom slučaju bilo problema u vezi sa spajanjem ova dva stana?

Srdačan pozdrav,

Branislav Čukvas

Dragi Branislave ,

Konstruktivni sistem vaše zgrade može biti skeletni tj da su stubovi i grede noseći elementi ili masivni gde su zidovi noseći elementi i prenose opterećenje. Postoji slučaj kombinacije ova dva sistema ali kao i zidni veoma se retko koristi u današnje vreme.

Ukoliko je objekat u kojem se nalazi vaš stan zidan ne tako davno najverovatniji je slučaj skeletnog sistema. U tom slučaju zid koji deli dva stana je pregradni (najverovatnije zidan blokom, debljine 20 cm) i bez bojazni se može napraviti otvor ili srušiti kompletan zid. Čekićom odlomite deo zida i proverite da li je on zidan ili je od betona.

Ukoliko je ipak zid noseći, nemojte odustati od kupovine susednog stana jer ako pravite otvor manjih dimenzija (širine vrata) t.j. do 90 cm, on neće uticati na stabilnost objekta ukoliko se nad otvorom izvede greda. Otvor u toku izlivanja grede, zbog sigurnosti, mora biti podržan potporom.

Rušenje pregradnog zida u širini otvora sa izlivanjem nadvratne grede i obradom ivica košta oko 100 evra. Za ovu operaciju potrebno je dva do tri dana.

Da rezimiramo, stvaranje otvora širine vrata moguće je u svakom slučaju ali nemojte uzimati stvar u svoje ruke već obavezno angažujte stručno lice da izađe na teren i utvrdi statiku objekta i tačnu tehnologiju rušenja.

dia Sonja Brstina

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Vuki

    Najavite prvo komsijama da rusite!

  2. sonja

    potpuno se slazem sa Vukijem. Naime,ako se lepo najavite kucnom savetu,zalepite izvinjenje zbog eventualne buke, manje su sanse da ce vas prijaviti komunalnlo policiji. ovo vazi za sve radove koji zahtevaju intervencije maljim ili cekicem

Ostavite odgovor

Obavezna polja *