Ako se ne obezbedi novac, umesto pozorišta otvoriće se bioskop
Dešavanja

Subotičani dobijaju bioskop umesto pozorišta?

Ukoliko Pokrajina i grad ne obezbede novac za nastavak radova na Narodnom pozorištu, lako je moguće da se u zgradu teatra pre usele bioskopske sale a ne pozorišni glumci.

Bečka kompanija „Sinepleks“, odnosno njena beogradska ćerka firma, već mesecima je u pregovorima sa Upravnim odborom Narodnog pozorišta jer je spremna da uloži tri miliona evra za opremanje nekoliko savremenih multipleks bioskopskih dvorana u zgradi najstarijeg teatra u zemlji koja se, veoma sporim tempom, rekonstruiše u poslednje četiri godine. Do sada je, uz sačuvani najstariji i zaštićeni deo zgrade, podignut betonski skelet novog teatra u kome treba da budu četiri scene. Međutim, već duže od godinu dana Pokrajina, koja je na sebe preuzela i obavezu Republike i treba da obezbedi 90 odsto novca za ovu investiciju, nije uplatila ni dinara za nastavak radova.

Ako se ne obezbedi novac, umesto pozorišta otvoriće se bioskop

Zbog toga je još krajem prošle godine u javnosti predstavljena ideja da se ipak, protivno prvobitnoj zamisli, deo prostora Narodnog pozorišta nameni za komercijalne delatnosti, te da se potraži i privatni investitor. Prema rečima Jožefa Kase, predsednika UO Narodnog pozorišta, „Sinepleks“ je voljan da uloži tri miliona evra za završetak građevinskih radova i opremanje bioskopskih dvorana, kao i za funkcionalno održavanje tog prostora, što bi u celini umanjilo tekuće troškove rada Narodnog pozorišta. „Sinepleks“ bi trebalo da zauzima oko pet hiljada kvadratnih metara, i to prostora koji je bio namenjen za kamernu scenu.

Useljavanje bioskopa u prostor koji je trebalo da koristi pre svega teatar, uslovljava i promene u glavnom projektu. To je, objašnjava Kasa, i jedan od razloga što pregovori sa „Sinepleksom“ traju već duže vreme.

– Glavni projektant dr Radivoje Dinulović na kraju je i prihvatio promene, ali spreman je na izmene tek kada mu se isplate prethodna dugovanja za urađene projekte, i takav njegov zahtev je i razumljiv – kaže Kasa.

Zbog toga, nastavlja Kasa, nije izvesno da će ugovor sa „Sinepleksom“ biti potpisan u narednih nekoliko dana, kako je najavljeno, jer je osim toga potrebno i da pravnici definišu odnos ulagača i vlasnika Narodnog pozorišta. –Ideja je da „Sinepleks“ bude zakupac prostora, a da amortizacija ulaganja bude na teret zakupa, a nakon određenog perioda bioskop bi ostao gradu – kaže predsednik UO Narodnog pozorišta.

Održavanje gradilišta pozorišta svakog meseca košta 8.000–10.000 evra, jer je potrebno platiti fizičko obezbeđenje, ispumpavanje podzemnih voda, kao i radni dan krana koji je još uvek iznad teatra. Jožef Kasa smatra da je zastoj ulaganja u rekonstrukciju i dogradnju Narodnog pozorišta jedna od grešaka Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine koji nije u dovoljnoj meri uvažio važnost ovog objekta u odlučivanju o raspodeli novca.

– Na to su uticale i političke odluke SVM, a u jednom periodu i DS, koji su digli ruke od ovog teatra iako njegov ansambl postiže uspehe i osvaja nagrade – kaže Kasa.

(Politike)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *