Regionalni projekti

Terasasta zgrada u Budvi među najboljim građevinama sveta

Najveći svetski festival posvećen arhitekturi (World arhitecture festival) koji se ove godine održao peti put završio je odabirom najboljih arhitektonskih ostvarenja među kojima se našao i jedan projekat u Crnoj Gori.

O laureatima je odlučio međunarodni žiri u sastavu Moshe Safdie, Ben Van Berkel, Neil Denari, Sir Peter Cook, Will Aslop, Dietmar Eberle, Juergen Mayer H i Mok Wei Wei.

Projekt Terasa 153 pobednik je u kategoriji budućih projekata rezidencijalnog karaktera. Potpisuju ga arhitekti studija Sanjay Puri iz Mumbaija, a biće izgrađen u Budvi. Žiri je kao najveću vrednost građevine istakao to što je lokalni arhitektonski jezik pretočen u potpuno novi oblik te je na taj način postignut impresivan rezultat. Indijski arhitekti pronašli su inspiraciju u uzorcima krovova starog gradskog jezgra u Budvi i pretočili ih u nejednake trapezoidne forme koje čine spoljašnji pokrov. Posebnost zgrade su i duboki balkonski prepusti, zbog kojih je svaki balkon delimično zatvoren.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. xx

    Model koji je predstavljen na slikama nije nagradjeni projekat „Terasa 153“, nego jedan drugi. Nagradjeni projekat „Terasa 153“ izgleda nesto drugacije, moze se pogledati na linku http://www.blok.rs/2012/download/90063_Sanjay%20Puri.jpg

  2. dejan

    Lepo je sto je projekat nagradjen, ali ono sto se gradi na licu mesta ne lici ni malo na ovo sto je projektovano.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *