Urediti tržište, povećati likvidnost, podsticati uposlenost i izvoz
Aktuelno

Teškoće neimara rešive uz pomoć države

Stanje u građevinskoj industriji i analiza izveštaja Radne grupe koju je Vlada Srbije formirala zbog pomoći ovoj industriji jedna je od tema o kojoj se govorilo u okviru pratećeg programa Sajma građevinarstva.

Stručnjaci su saglasni da je stanje u građevinskoj industriji više nego teško, a da se samo parcijalno primenjuju mere koje su eksperti usvojili i dostavili Vladi.

Da bi se zaustavilo dalje propadanje građevinske industrije neophodno je uređenje tržišta, povećanje likvidnosti, podsticanje uposlenosti i izvoza. Stručnjaci imaju rešenje za većinu problema, ali njihova realizacija je moguća samo uz aktivno učešže države.

O uređenom tržištu može se govoriti tek kada svi projektanti i izvođači radova, i domaći i strani, budu imali licence za svoj rad. Problem nelikvidnosti se ne može rešiti sve dok je država njen najveći generator, jer ne plaća završene radove a PDV naplaćuje na osnovu predatih faktura.

Urediti tržište, povećati likvidnost, podsticati uposlenost i izvoz

Povećanje uposlenosti najjednostavnije se rešava tako što domaća preduzeća imaju prednost u dobijanju svih poslova državnih investitora, što je praksa poznata gotovo svuda u svetu. Svi su izgledi, kažu stručnjaci, da će visokogradnja dobiti poslove izgradnje stanova za vojsku i policiju, a Vlada je prihvatila i predlog za „projektno finansiranje“ stambene izgradnje, pre svega za one koji prvi put rešavaju svoje stambeno pitanje. Predstavnici građevinske industrije su za ideju o povećanju izvoznih poslova rekli da je u ovom trenutku neralna, ali da ima strateški karakter.

Skup su organizovali Savez građevinskih inženjera i tehničara „14. decembar“ i Odbor za građevinarstvo Privredne komore Srbije.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *