Most Zemun – Borča
Aktuelno

Most Zemun-Borča biće gotov 2013.

Most preko Dunava koji će povezivati beogradsku opštinu Zemun i prigradsko naselje Borča biće dugačak 1,5 kilometara, a biće izgrađene i pristupne saobraćajnice duge 21 kilometar. Završetak svih radova na izgradnji tog infrastrukturnog objekta očekuju se do kraja 2013. godine.

Kako je saopšteno, 85 odsto novca za izgradnju mosta biće obezbedjeno iz kredita kineske Eksim (Exim) banke, dok će 15 procenata biti finansirano iz Nacionalnog investicionog plana, a troškove eksproprijacije i tehničkih priprema preuzeće Grad Beograd. Rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje. Ugovorom je definisano i učešće srpskih podizvodjača od najmanje 45 odsto. Predugovor o izgradnji mosta Vlada Srbije i Grad Beograd su sa kineskom kompanijom CRBC potpisali 23. oktobra 2009. godine.

Most Zemun - Borča

„Najverovatnije će radovi početi početkom septembra, a sad se radi na završetku ispitivanja terena. Proleće je bilo kišovito i nije išlo na ruku graditeljima mostova, tako da smo morali da produžimo termin ispitivanja“, rekla je ministarka za Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović.

(B92)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *