Aktuelno

Tesla City kopija projekta u Belorusiji

Posle Beograda na vodi stiže nam još jedan megalomanski projekat ovog puta u izvedbi BK grupe. Međutim, ispostavilo se da je predstavljeno rešenje kopija postojećeg projekta.

Tesla City koji bi trebalo da gradi BK grupa, preslikana je Dijadema francuske kompanije Valode&Pistre, koja je deo projekta Minsk World, predstavljenog u Belorusiji još u novembru prošle godine.

Plan za izgradnju kolosalnog poslovno-stambenog kompleksa Tesla City ima megalomanske dimenzije: površina kompleksa je dva miliona kvadratnih metara, predviđa se preko 50.000 zaposlenih ljudi tokom i nakon izgradnje, a 20 milijardi evra bi trebalo da bude profit od Međunarodnog finansijskog centra, čija se izgradnja takođe planira.

Međutim, ono što saopštenje prećutkuje je činjenica da je idejni projekat naprosto ukraden iz Dijademe, centralnog dela projekta Minsk World, piše Blic.

tesla_city
Tesla City

 

„Mesto poslovnih sastanaka i zabave, sa internacionalnim konferencijskim centrom, prodavnicama i restoranima – poput Rokfeler centra na Menhetnu“, tim rečima je najavljivano predstavljanje beloruske Dijademe, još u novembru 2013.

Uz te reči, priložena je i slika projekta, identična onoj koju je juče, sedam meseci kasnije, predstavila BK grupa.

U saopštenju Karića se navodi da će planirani objekti biti „raspoređeni u vidu cilindra prečnika 500 metara, na čijem obodu bi bile raspoređene zgrade, koje bi u obliku kristala formirale ogromnu dijademu (?!) vidljivu sa bilo kojeg dela Beograda“.

minsk_vorld
Minsk World

 

Kompanija BK je najavila da će uputiti poziv za pristupanje konzorcijumu svim građevinskim kompanijama Jugoistočne Evrope, a od Vlade Srbije očekuje punu podršku i da obezbedi „povoljno kreditiranje srpskih preduzeća koja bi bila uključena u realizaciju“.

Isti plan su imali i kreatori Minsk Worlda. Međutim, nakon predstavljanja u novembru 2013, prvi tender za pronalaženje strateških partnera je neslavno propao. Odluku da se pokuša s novim tenderom donela je vlada Belorusije na sednici 1. aprila.

Detaljnije o tome kako je trebalo da izgleda Minsk World možete pogledati ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *