Aktuelno

U Hrvatskoj kazna za kuće bez fasade do 450 evra mesečno

Vlasnici novoizgrađenih kuća koje nemaju fasadu ubuduće bi mogli plaćati kaznu od 3.000 kuna mesečno što je oko 45.000 dinara.

Kako prenosi Jutarnji list, to je jedna od novina koju donosi paket novih zakona iz područja građevinarstva, koje je Vlada Hrvatske s današnje sednice uputila u Sabor, a kojima se nastoji ubrzati izdavanje potrebnih dozvola za gradnju, srezati korupcija i podstaknuti ulaganja. Radi se o novim zakonima o prostornom uređenju, gradnji i građevinskoj inspekciji, na kojima Ministarstvo graditeljstva radi već duže vreme.

Dobra vest u priči o fasadama je da će se nepostojanje pročelja na zgradama kažnjavati samo u slučaju novih objekata, onih koji su izgrađeni nakon 1. januara, kada bi novi zakoni trebali zaživeti. Vlasnicima bi se pritom ostavilo i dovoljno dugo prelazno razdoblje – od pet godina, u slučaju kuća, pa do 10 godina, u slučaju složenijih objekata – u kojima bi trebali da završe radove na fasadama. To u praksi znači da bi se delovi zakona koji se tiču fasada u stvarnosti počeli primenjivati tek krajem ove decenije.

Kada je reč o starim objektima, onima izgrađenima pre nego što novi zakoni stupe na snagu, za njih neće vrediti novi propisi o fasadama. Ili, preciznije, u njihovom slučaju samim vlasnicima ostavilo bi se da odluče hoće li graditi pročelja ili neće. U Vladi Hrvatske se pritom nadaju da će se oni odlučiti za gradnju fasade jer će tako ostvariti uštede na potrošnji energije.

„Ja ne mogu da shvatitm da neko sebi može sagradi kuću od 300 kvadrata bez fasade i da živi u njoj pet godina“, poručio je premijer Milanović.

Da li bi ovakav zakon trebao da se donese i u Srbiji?

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *