Na ispitivanju za čvrstoću betona
Materijali

U Rusiji napravljen superbeton otporan na ekstremne uslove

Ruski naučnici su napravili beton kojem ne smetaju nikakvi vremenski uslovi.

On ne samo da je jači do drugih vrsta betona, već se brže i stvrdne. To je posebno važno za hitan remont havarisanih mostova, brana, puteva. Pri tome radovi na obnovi sada će moći da se obavljaju u bilo kojim meteorološkim uslovima, piše RIA.

Na prvi pogled sve je kao i obično: pesak, šljunak, cement. Ali umesto vode u rastvor se dodaje posebna polimerska tečnost, koja daje betonu jedinstvena svojstva, kaže stariji naučni saradnik Ruskog  hemijsko-tehnološkog Univerziteta Mendeljejev Aleksandar Nikitjuk:

Imali smo primere kada smo vršili radove pri prilično niskim temperaturama, sve do minus 28 stepeni Celzijusovih. Ispitivali smo beton i za vreme jakih pljuskova i čak pod vodom. Specijalna polimerska tečnost oblaže sve komponente, spaja ih, a ujedno štiti od hemijskog delovanja.

Na ispitivanju za čvrstoću betona

To je posebno primetno ako se spuste uzorci u kiselinu, kaže naučni saradnik Ruskog hemijsko-tehnološkog Univerziteta Mendeljejev Jelena Pisarenko:

Uzimamo komadić običnog betona i spuštamo ga u sonu kiselinu. Prvih sekundi se odvija vrlo burna reakcija. Beton počinje da se raspada. Isto radimo sa novim betonom. Nikakvih spoljnih znakova reakcije nema.

To svojstvo, tvrde autori, biće korisno prilikom remonta industrijskih objekata, mostova i nadvožnjaka, gde se stalno primenjuju agresivne tečnosti i hemijski reagenti, na primer atifriz rastvori za puteve.

Važna je i druga osobina novog betona – brzina kojom se stvrdne. To je nezamenjivo za krpljenje rupa u branama ili na aerodromskim pistama.

Novi superbetona dostigne potrebnu čvrstoću za pola sata i postigne veću marku od običnog betona skoro dva puta. Kompozitni beton je univerzalan. On lako može da zameni već postojeće materijale. Pri tome, kako uveravaju naučnici, on neće biti skuplji od običnog cementnog betona.

Pogledajte i ovu betonsku mešavinu pogodnu za zimu:

www.gradnja.rs/betonski-putevi-koji-se-sami-odleduju-bez-bacanja-soli/

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *