Predstavljamo vam savremeno arhitektonsko i dizajnersko delo na Jadranu čiji je najupečatljiviji deo pogled na bazen… iz dnevnog boravka!

U istarskom gradiću Bale, nedaleko od Rovinja, smestila se Villa Giuseppe poznatog hrvatskog dizajnera Borisa Ružića. Reč je objektu veličine 220 kvadrata u kojem su se smestile tri spavaće sobe, kuhinja s trpezarijom, dnevni boravak, spa prostorija sa saunom i tuš kabinom… Okružuje je veliki plac koji je s tri strane ograđen visokim kamenim zidom, a stanare od znatiželjnih pogleda s prednje strane skrivaju čempresi.

Međutim, ono što čini ovu vilu posebno interesantnom jeste njeno enterijersko rešenje koje se prepliće se eksterijerom. Naime, iz dnevne sobe omogućen je pogled na bazen koji se nalazi u dvorištu.

Foto: Koridor 27

Bazen svojom prozračnošću stvara spektakularne scenografske prizore u enterijeru.

Foto: Koridor 27

Dizajnerski pristup

– U prizemlju se nalazi koncept otvorenog prostora s kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom, čiji moderni vizual upotpunjuje otvor/pogled na bazen. Do galerije na spratu vode minimalističke dizajnerske stepenice, a otvoreni prostor pruža se dalje u sobe s pogledom na četiri strane sveta – pojašnjava Ružić za Jutarnji.

Foto: Koridor 27

Spoj modernog i tradicionalnog

Iako spajanje modernog i izvornog, tradicionalnog neretko zna zvučati kao kakav kliše, na primeru ovog arhitektonskog dela to svakako nije slučaj jer je upravo taj spoj izvrsno i nimalo pretenciozno izveden.

Naime, Villa Giuseppe arhitektonskim konturama odiše baš onako kako je nekad narod gradio sa savremenim interpolacijama, naglašava Boris Ružić. U razgovoru dodaje i kako ovom, kao i svakom svom projektu prilikom početka projektovanja pristupa pomno i široko otvorene svesti. Pritom posebno računa vodi o tome, ističe Boris, da niti jedno njegovo arhitektonsko delo ne naruši, u ovom slučaju autentičnost istarskog podneblja, odnosno da bude skladno i privlačno za jednu novu i arhitektonski bezvremensku istoriju podneblja.

Foto: Koridor 27

U vili su korišćeni prirodni materijali poput drveta, kamena, metala, lanenih tkanina ili kože što asocira na tradiciju i klasiku.

Foto: Koridor 27

Materijali

U vili su korišćeni prirodni materijali poput drveta, kamena, metala, lanenih tkanina, kože i slično, što asocira na tradiciju, klasiku i prošlost, ali u novoj formi, kroz novi dizajn ili redizajn. Boje i teksture su na prvi pogled jednostavne i umirujuće, prirodni tonovi i čiste površine osnova su za udobnost u bilo koje godišnje doba.

Foto: Koridor 27
Foto: Koridor 27

Foto: Koridor 27 

Kad ste već ovde…