Sagrađeno! Vinarija Sauska Tokaj izgleda bolje nego na renderima
Diskovi koje je oblikovao budimpeštanski studio BORD lebde iznad vinograda, stvarajući uzbudljiv kontrast sa podzemnim podrumom od čelika i kamena.
Opisavši je kao pravi magnet za sve ljubitelje vina ali i dobre arhitekture, Vinariju Sauska Tokaj u Mađarskoj premijerno smo vam predstavili u februaru ove godine, a sada smo u prilici da vidimo i prve fotografije završenog objekta, koje poput prethodno viđenih prikaza deluju zadivljujuće – čak i bolje od rendera!
Podsetimo, Vinarija Sauska Tokaj smeštena je u selu Ratka, u vinskoj regiji Tokaj-Heđalja koja je pod zaštitom Uneska. Lagan oblik zgrade koja lebdi iznad vinograda nežno se stapa sa zaštićenim pejzažom, dok njen impresivan izgled u velikoj meri doprinosi razvoju turizma ove vinske regije.
Pročitajte još na Gradnja.rs:

Razvoj regiona počeo nakon tranzicije
Kako navode autori projekta iz budimpeštanskog studija BORD, specifičnosti lokalnog vulkanskog terena u regionu i kontinentalna klima stvorile su idealne uslove za vinogradarstvo, čak i iz vremena pre osvajanja. Naselja su osnovana u dolinama, a proizvodnja vina je počela u podrumima isklesanim u riolitskom tufu.
„Vekovima je kultno vino regiona bilo asu (mađ. aszú), desertno vino koje je odležavalo u hrastovim buradima. Tokom dugih decenija mađarskog socijalizma, masovna proizvodnja vina bila je norma. Međutim, nakon političke tranzicije, vinski region je konačno počeo da se razvija“ – objašnjavaju iz tima.
„Od 2000. godine pojavile su se nove moderne vinarije, a počeo je da se razvija i turizam, ali infrastruktura regiona još uvek nije u potpunosti razvijena. Vinarija Sauska Tokaj ima za cilj da svetu pokaže koliko je posebna i raznolika živa energija tokajskih vina,“ dodaju arhitekte.

Arhitektonski zadatak i inspiracija
Arhitektonski zadatak projekta bio je da se stvori upečatljiva, moderna vinarija, fokusirana uglavnom na sveža, suva bela vina i šampanjce, koja ima prostor i za ugostiteljstvo i gastronomiju. Lokacija projekta je brdovito područje oko najvažnijih naselja vinskog regiona.
„Ono što stvaram ne bi trebalo da dodiruje nedodirljivo – trebalo bi da lebdi ili da stoji, poput sfere na neidentifikovano maloj površini. Cilj je stvoriti naizgled neverovatnu strukturu, onu koja je tu, ali fizički nezavisna od svog okruženja“, navodi Peter Bordaš, vlasnik, generalni direktor, arhitekta i glavni dizajner u BORD-u.
Arhitektonski koncept je inspirisan „nedirnutim nedodirljivim“ – pogledom na valovite vinograde. „Cilj je bio da zgrada izgleda kao nežni oblik koji lebdi iznad pejzaža. Napravljen je model od vreća sa pasuljem kao duhovita prezentacija, koji je prikazivao masu zgrade kao da brdo ima oči, što je oživelo pejzaž“, kaže arhitekta.

Čelični rezervoari su raspoređeni u koncentričnim krugovima, dok se u sredini nalazi prostor za starenje u drvenim buradima.
Na vrhu južnih padina brda Padi možemo videti dve kružne skulpture prečnika od po 36 metara, koje se ukrštaju. To su nadzemni volumeni zgrade, koji su neograničeno dostupni posetiocima.
Operativne oblasti koje zahtevaju konstantnu temperaturu i veći prostor nalaze se pod zemljom. U impresivnim, kružnim prostorijama za fermentaciju, čelični rezervoari su raspoređeni u koncentričnim krugovima, dok se u sredini nalazi prostor za starenje u drvenim buradima.
Funkcije restorana i bara nalaze se u dva diska nalik činijama, koji su podignuti iznad prostora za fermentaciju snopovima čeličnih stubova. Diskovi deluju kao da lebde u pejzažu, što je dodatno naglašeno sunčevom svetlošću koja klizi po površini njihovog donjeg omotača.

Sofisticirana kombinacija prirodnih drvenih površina, obloga od lokalnog krečnjaka i čeličnih elemenata stvara svežu, ali prijatnu atmosferu u prostorima.
Ulaz za posetioce je skriven iza diskova, ugrađen u zakošeni teren, tako da pogled na skulpturalne oblike može ostaviti nesmetan utisak. Široka pešačka staza vodi od parkinga do zgrade, sa koje se možete diviti najvrednijim vinogradima regiona.
Ispred zgrade nalazi se mali prostor koji se nastavlja u predvorje; odavde, hodnik osvetljen krovnim prozorom vodi do prostora za potrošače i panoramske terase. Visoki, zakrivljeni prostori restorana i bara postepeno se sužavaju u modularnu veličinu (2,26 m) – stoga, kada se izađe napolje, prostranost pejzaža može ostaviti elementaran utisak.
Unutrašnji dizajn bara, restorana i ulaznog hola inspirisan je vinogradima i vinima. Sofisticirana kombinacija prirodnih drvenih površina, obloga od lokalnog krečnjaka i čeličnih elemenata stvara svežu, ali prijatnu atmosferu u prostorima, koje je dizajnirao njujorški studio Tihany Design.

Uzbudljiv kontrast dva nivoa vinarije
Operativne funkcije poput presovanja, flaširanja i etiketiranja raspoređene su u pravougaonom obliku i povezane sa prostorima za fermentaciju. Dolazak grožđa i otpremanje gotovih proizvoda odvijaju se kroz tunel koji se proteže duž uzdužne ose zgrade, poput masivne ugrađene turbine, koji takođe služi kao prostor za neophodnu mehaničku opremu.
Nakon detaljnog obilaska Vinarije Sauska Tokaj, koja zauzima površinu od 5.830 metara kvadratnih, ono što nas je posebno impresioniralo jeste uzbudljiv kontrast koji stvaraju hladni metalni sjaj podrumskog nivoa i, nasuprot njega, šareni svet prostora za posetioce, stvoren u oblicima koji lebde iznad pejzaža.
BuildUp 2025: Konferencija o hotelima
Arhitektura ugostiteljstva tema je konferencije BuildUp 2025, koja se 23. oktobra održava u hotelu Crowne Plaza u organizaciji portala Gradnja.
Konferencija BuildUp 2025: Horekatura okupiće najznačajnije aktere iz oblasti arhitekture, hotelijerstva i investicija u ugostiteljski sektor. Reč je o najvećem regionalnom događaju posvećenom arhitekturi ugostiteljstva, čiji je cilj da poveže stručnjake, predstavi najnovije trendove i otvori diskusiju o budućnosti HoReCa industrije.
Broj karata je ograničen stoga ne propustite priliku da rezervišete svoje mesto na vreme.
Više informacija potražite na sajtu BuildUp, a karte možete nabaviti putem sajta Tickets.
Grafički prilozi
Foto-galerija



















i šta reče? leteći tanjir se prepolovio na pola? ma šta kažeš?