Aktuelno

Zakon o pomoći građevini pred Ustavnim sudom?

Zakon o pomoći građevinskoj industriji u uslovima ekonomske krize, koji je nedavno tesnom većinom izglasan u parlamentu, verovatno će se naći pred Ustavnim sudom.

Naime, prema mišljenju pojedinih opozicionih partija, ali i Saveta za borbu protiv korupcije ovaj lex specialis otvara prostor za zloupotrebe i nije u skladu sa važećim Zakonom o javnim nabavkama.

Damping zakon o pomoći građevinskoj industriji uvodi kategoriju minimalne ekonomske cene građenja, što sprečava damping iz kog izrastaju sve te pošasti makroekonomije u kojoj grca srpska privreda, rad na crno i siva ekonomija, nelojalna konkurencija i finansijska nedisciplina.

Zato je upravo ovim Zakonom stvorena pretpostavka da bude znatno manje korupcije, koju imaju i u Švajcarskoj i Skandinaviji i nje će uvek biti, samo je pitanje mere.

Pomocgradjevini.rs

U Privrednoj komori Srbije, međutim, ne misle tako. Prema rečima Gorana Dugandžije, predsednika Grupacije za visokogradnju PKS, upravo Zakonom o pomoći građevinskoj industriji država počinje da uređuje tržište u Srbiji.

„Jedino je tržište Srbije decenijama bilo otvoreno, bez ikakvih pravila i uslova ko može da gradi. To nije odlika tržišta, to je haos!“, tvrdi Dugandžija.

Da bi se gradilo u Africi, Rusiji, bilo gde, moraju da se ispoštuju lokalna pravila nastupa na tržištu i to najmanje kroz registraciju firme u toj zemlji, gde vam najčešće nameću i lokalnog partnera. Naš lex specialis upravo to i traži, da je firma registrovana u Srbiji i da ovde plaća porez.

Građevinska sezona odmiče, a ovoga puta bez naših neimara. Građevinska industrija je u kolapsu. Pad aktivnosti premašio je 70 odsto, firme otpuštaju majstore i nemaju posla. Gotovo da nema građevinske firme koja nema probleme sa likvidnošću.

(Večernje novosti)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *