Aktuelno

Zbog loše izolacije milijarde evra odlaze u nepovrat

Energetska efikasnost je najbolji način da se podstakne ekonomija, rekao je generalni direktor grupe Knauf Insulation Toni Robson poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu.

„Energetska efikasnost mora biti u središtu bilo kog klimatskog i energetskog paketa Evropske unije“ rekao je Toni Robson, generalni direktor Knauf Insulationa, i dodao da trošenje milijardi evra teško zarađenog novca, kako bismo platili račune za električnu energiju, nema smisla jer bi se taj novac mogao iskoristiti za zapošljavanje ljudi širom Evrope, kao i poboljšanju konkurentnosti i pomoći zemljama u otplaćivanju nacionalnih dugova.

knauf-energija

Govoreći prošle nedelje na brifingu za vreme doručka za visoke članove Evropskog parlamenta, u ime Evropske asocijacije proizvođača izolacije (EURIMA), Robson je jasno naznačio da je jedini isplativ način da se postignu targetirani ciljevi taj da se energetska efikasnost postavi kao centralni stub klimatske i energetske politike.

Predstavljajući platformu, Ingrid Holms, iz britanskog NVO E3G izjavila je sledeće:

„Bilo da verujete u visoke ili niske ambicije za paket 2030 ili visoku ili nisku količinu ugljenika u budućnost, nema jeftine energetske opcije. Fokusirajući naše napore na energetsku efikasnost nije samo najbolji način za postizanje ciljeva, već je i najbolji način da se stimuliše ekonomija. Benefiti kao što su čistiji vazduh i zdravije stanovništvo samo su šlag na torti“, zaključila je Holmsova.

Kako je u Evropskoj uniji trenutno veoma aktuelna i rasprava o najboljem načinu za donošenje klimatskog i energetskog paketa, koji bi i ekonomski bio opravdan, ostaje da sačekamo da potencijal energetske efikasnosti bude i iskorišćen.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *