Schneider Electric pomaže kompanijama da ostvare svoje poslovne ciljeve, ujedno vodeći računa o održivom poslovanju i smenjenoj emisiji CO2
Promo

Zgrade budućnosti: Koliko Srbija ide u korak sa svetskim trendovima?

Gradovi danas učestvuju u globalnim emisijama ugljen-dioksida sa skoro 70% i troše 78% energije planete. Zgrade su odgovorne za oko 40% potrošnje energije u EU i 36% za emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Samo jedan posto zgrada podvrgava se energetski efikasnoj obnovi svake godine, zbog čega je Evropska komisija predložila strategiju talasa obnove, u cilju poboljšanja energetskih performansi zgrada.

Sve to utiče na ostvarivanje cilja ograničavanja rasta globalne temperature za 1,5 ⁰C u odnosu na nivo pre industrijalizacije, kao i na razvoj i izradu alata, interaktivnih platformi i instrumenata za merenje napretka gradova ka zelenoj i održivoj tranziciji. Velike kompanije svoje dugoročne strategije baziraju na pitanjima životne sredine, društva i korporativnog upravljanja, obavezuju se da će svoje aktivnosti usmeriti na ciljeve na polju održivosti, digitalne transformacije upravljanja energijom i automatizacije.

Samo jedan posto zgrada podvrgava se energetski efikasnoj obnovi svake godine.

Kompanija Schneider Electric, odavno posvećena ovim principima, opredelila se za takozvani zeleni model poslovanja i za tri ključna trenda kada je o energetici reč – 1) energetska efikasnost, 2) smanjenje emisije štetnih gasova i 3) povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Poslovanje kompanije oslanja se na odluku da do 2025. godine bude carbon neutral kompanija, da do 2030. prestane da emituje ugljen-dioksid, a da do 2050. dostigne net-zero supply chain.

Neodvojivo od ovih trendova, odvija se i digitalizacija, koja je, uz održivost, postala standard za veliki broj kompanija. Zato su se mnoge kompanije opredelile za rešenja Schneider Electric-a, koja mogu da im pomognu da ostvare svoje poslovne ciljeve, ujedno vodeći računa o održivom poslovanju i smanjenoj emisiji CO2. Schneider Electric pomaže svojim kupcima i klijentima da posluju u skladu sa principima održivosti.

GTC Green Heart zaposlenima pruža sve udobnosti modernog i inspirativnog radnog okruženja

Schneider Electric pomaže svojim kupcima i klijentima da posluju u skladu sa principima održivosti.

Building Management System (BMS), sa proizvodima i rešenjima za nadzor i upravljanje opremom u „pametnim zgradama“, podržava težnju za manjom potrošnjom energije i njenom obnovljivošću radi racionalnije eksploatacije izvora energije i doprinosa očuvanju prirodnih izvora. Schneider Electric, pored pametnih rešenja koja nudi svojim klijentima, globalnim težnjama održivosti doprinosi i ličnim primerom, novim poslovnim prostorom u koji su instalirana najnovija Schneider Electric rešenja na polju elektroenergetskih instalacija i BMS-a.

„Sa ciljem da obezbedi najoptimalnije uslove za rad, GTC Green Heart zaposlenima pruža sve udobnosti modernog i inspirativnog radnog okruženja, zbog čega je i izbor Schneider Electric-a za naše nove kancelarije. Inovativno rešenje koje kompleks nudi nastalo je saradnjom Schneider Electric-a i Master EcoXpert partnera ION solutions, koji je omogućio da naš posao bude jednostavniji po pitanju upravljanja i provere sistema na daljinu, kao i njegovo unapređenje u budućnosti“ – istakla je Ksenija Karić, direktorka kompanije Schneider Electric Srbija i Crna Gora.

Automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu

Primena poslednje generacije „otvorenih“, end-to-end IoT (Internet of Things) kontrolera, senzora i uređaja u celom prostoru omogućila je povezivanje izvorno različitih sistema kao što su razvodni elektroormani, kontrola pristupa, grejanje i klimatizacija, osvetljenje, automatizovane roletne i žaluzine, alarmni sistemi protiv poplave… u jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu. I kada su zaposleni van kancelarija, upotrebom aplikacija za pametne uređaje poput smartphone-a i tablet-a, omogućen je dodatni, nadzor i upravljanje sistema.

„Svi znamo da je vreme novac, i zbog toga težimo da ga uštedimo svim našim klijentima, ali isto tako i energetska efikasnost može da pospeši njihov rast i profitabilnost. Schneider Electric, kroz Green Heart projekat, obezbedio je GTC kompleksu najsavremenije uslove za rad, vodeći pri tome računa o komforu, jednostavnom upravljanju prostorom, uštedama energije, očuvanju životne sredine i adaptilnosti prostora za različite namene“ – kaže Dejan Pavlov, Facility Manager, iz firme PREM International, odgovorne za tehničko upravljanje GTC Green Heart kompleksom.

Pametna rešenja

U zgradi koja podržava koncept „Workplace of the Future“, u kojoj se nalazi i beogradska kancelarija Razvojnog centra kompanije Schneider Electric, primenjena su i njihova dobro poznata rešenja BMS i KNX proizvoda za nadzor i kontrolu grejanja, klimatizacije, rasvete, roletni, zavesa, kao i najnoviji proizvod Schneider Electric-a PowerTag, najmanji bežični senzor za nadzor i merenje energije, kao deo Smart Panel rešenja za razvodne elektro ormane. Kompaktni i jednostavni za ugradnju direktno na minijaturne prekidače, ovi senzori ne zahtevaju dodatni prostor i ožičenje i kao takvi predstavljaju odlično rešenje za postojeće ili nove razvodne ormane. Bežičnim putem prenose potpune i precizne podatke o svim električnim opterećenjima, čime se postiže praćenje stanja električnih instalacija i povezane opreme.

Slanje alarmnih e-poruka u realnom vremenu, u slučaju bilo kakvih nepravilnosti u radu minijaturnih prekidača (gubitak napona, preopterećenje), sve više ih čine nezamenjivim proizvodom u „kritičnim instalacijama“ gde se želi obezbediti kontinuirano, besprekidno, napajanje električnom energijom. Zato su ova rešenja posebno primenjiva u bolnicama, laboratorijama, data-centrima, baznim stanicama telekom operatera, u industriji.

Pavlov ističe da Building Management System povezan sa opremom u polju, senzorima i protivpožarnim sistemom olakšava svakodnevni rad i obezbeđuje maksimalnu sigurnost. Zgrade budućnosti, koje odlikuje savremen eksterijer, uz sistem „pametnih rešenja“, važan su deo svetske strategije za energetsku efikasnost i održivost. Istovremeno, uveliko su i deo naše svakodnevice.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *