Aktuelno

Zgrade najveći potrošači energije

Zgrade su najveći potrošači energije, ne samo u Srbiji, nego i u zemljama Evropske unije i Japanu, zaključak je današnjeg stručnog skupa na temu Energetska efikasnost u zgradama i prezentacija novih izolacionih materijala, koji je održan u Privrednoj komori Beograda.

U stručnom skupu učestvovali su direktori građevinskih preduzeća, arhitekte i investitori, kao i italijanski arhitekte i predstavnici italijanske kompanije Isopack.

Na početku skupa dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda izvestio je prisutne o odlukama Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja Srbije da se uskoro kreće u izgradnju velikog broja stanova u Beogradu i Srbiji u okviru 50 projekata koje će biti finansirani od strane države.

Polazeći od činjenice da se u Srbiji danas troši 2-3 puta više energije po kvadratnom metru stambenog ili poslovnog prostora, Agencija za energetsku efikasnost Vlade Srbije razvila je strateški program Energetska efikasnost u zgradarstvu, koji treba da doprinese povećanju energetske efikasnosti i smanjenju potrošnje energije u stambenom sektoru.
– Pored zgrada koji su najveći potrošači energije sa oko 40 procenata, rekao je Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost, drugi indikator je potrošnja energije po kvadratnom metru. Kod nas ta potrošnja iznosi 170 KW, a cilj je da se smanji ispod 100 KW.

U skladu sa tim programom, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja najavljuje da ni jedna novoizgrađena zgrada neće moći da dobije upotrebnu dozvolu bez „energetskog pasoša“, odnosno bez dokaza da su korišćeni izolacioni materijali, koji značajno doprinose smanjenju električne energije. U zavisnosti od vrste materijala koji se koristi u građevinarstvu postoji mogućnost uštede energije 25%-65%. Uvođenje „energetskih pasoša“ za zgrade definisaće sektore potrošnje energije, posebno u građevinarstvu.

Prisutnim stručnjacima u oblasti građevinarstva i arhitekture predstavljen je novi izolacioni materijal unapređenih ekoloških svojstava, sa veoma izraženim termoizolacionim i akustičkim svojstvima, italijanske firme ISOPACK.

Za razliku od tradicionalnih izolacionih materijala koji zadržavaju toplotu, reflektujući izolacioni materijali imaju sposobnost da odbijaju toplotnu energiju. Najveće prednosti reflektujućih izolacionih materijala su odlična toplotna i zvučna izolacija, jednostavnost ugradnje pri kojoj ne postoji opasnost po zdravlje, ušteda energije i prostora uz bolja izolaciona svojstva, otpornost na parazite, kao i jednake performanse u toku celog perioda korišćenja.

Arhitekta Salvatore Paterno rekao je da je Evropska unija još 1991. godine donela direktivu o uštedi energije u građevinarstvu, po kojoj niko ne može da gradi bez određenih dozvola i sertifikata. Prema rezultatima istraživanja koji je sprovedeno na 96 objekata u oblasti Pulja u Italiji, primenom reflektujućih materijala može da se uštedi 922 hiljade KW energije, što iznosi 65 hiljada eura godišnje, odnosno 686 evra po glavi korisnika.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *