Arhitektura

Zidovi od izlomljene opeke pomešane s betonom

Centralnu zonu poljskog grada Torun odnedavno krasi velelepna dvorana koja je od koncertnog prostora prerasla u pravi multifunkcionalni objekat.

Španski arhitekta Fernando Menis, čiji je ovo najveći projekat do sada, doneo je gradu Torun najsloženiji projekat izveden u skorijoj istoriji. Objekat je smešten na prostorno dominantnoj parceli, u samom centru grada, deleći je sa okolnim parkom sa kojim je u interakciji. Po potrebi objekat se može otvoriti ka okruženju što omogućava da se performansi i razni događaji organizuju i na otvorenom prostoru.

Fleksibilna dvorana 01

Eksterijer zgrade, izveden kao sistem izlomljenih kubusa, svedeniji je od unutrašnjosti objekta koja je veoma dinamična. Enterijer karakteriše crvena opeka koja je izlomljena i sjedinjena sa betonom.

Fleksibilna dvorana 02

Objekat spolja izgleda kao parče stene.

Fleksibilna dvorana 03

Upotreba opeke poziva se na tradiciju arhitekture grada, dok kombinacija bele i crvene ističe spoj između modernog i tradicionalnog.

Fleksibilna dvorana 04

Arhitekta Menis ističe da ga izgled koncertne dvorane podseća na veoma popularno tradicionalno poljsko jelo zurek, koje čini čorba poslužena u izdubljenoj lepinji, piše Designboom.

Fleksibilna dvorana 05

Unutrašnjost zgrade izgleda veoma fluidno i deluje kao da prostor veoma predano prikuplja sve organizovane aktivnosti. Čitav prostor veoma je fleksibilan, pa je od koncertne dvorane on prerastao u prostor za sve vrste manifestacija. Projekat je i pored ove drastične izmene ostao u okviru predviđenog budžeta.

Fleksibilna dvorana 06

Želeo sam da stvorim prostor koji će savršeno funkcionisati i sa više aktivnosti istovremeno, poput sinfonijskih ili kamernih nastupa, kao i pozorišnih predstava, opera, mjuzikala… A istovremeno da postane mesto na koje će građani Toruna biti ponosni.

– rekao je arhitekta Fernando Menis.

Fleksibilna dvorana 07

Fleksibilna dvorana 08

Fleksibilna dvorana 09

Foto: © Patryk Lewinski

Pogledajte kako izgleda providna koncertna dvorana, takođe u Poljskoj.

http://www.gradnja.rs/providna-koncertna-dvorana-sa-staklenom-fasadom/

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *