Arhitektura

Završena najviša zgrada u Kini koja obara i brojne druge rekorde

Sa svojih 632 metara, Shanghai Tower je druga najviša zgrada na svetu.

Toranj u Šangaju konačno je završen krajem 2015. godine i zahvaljujući svojoj impresivnoj visini uspeo je da postane treća po redu zgrada koja je ima status megatall, koji se dobija prelaženjem visine od 600 metara. Ujedno, ovaj novi kineski objekat zvanično je dodat i na listu CTBUH Current Tallest 20, koja predstavlja 20 najviših svetskih zgrada prema Council’s Height Criteria.

Shanghai Tower 01a

Izgradnja Shanghai Tower značajna je i zbog izbacivanja čikaškog Willis Tower iz Top 10 najviših  zgrada, koji je sa svojih 442 metra stajao na ovoj listi čak 41 godinu, tačnije od kada je izgrađen 1974. Obzirom na brz razvoj urbanih centara na području Azije i Bliskog istoka, predviđa se da će Willis Tower nestati u roku od pet godina i s liste 20 najviših zgrada sveta, piše CTBUH.

Shanghai Tower 02

Kao treća zgrada koja sada čini trio nebodera Šangaja, pored zgrada Shanghai’s Lujiazui Finance i Trade Zone, Shanghai Tower će možda postati i prototip za izgradnju novih visokih zgrada. Zaobljena fasada i spiralni oblik objekta simbolizuju dinamičan razvoj moderne Kine.

Shanghai Tower 03

Osim simbolike, zaobljena forma objekta doprinosi održivosti objekta. Testovi vezani za uticaj vetrova na zgradu pokazali su da zaobljenost za 24% doprinosi strukturalnoj stabilnosti objekta, za razliku od objekta iste visine ali pravougaone fasade.

Shanghai Tower 04

Toranj je organizovan u devet vertikalnih zona i svaka od njih čini celinu koja preko vrtnih atrijuma stvara osećaj zajedništva i mogućnost organizovanja svakodnevnih aktivnosti za zakupce i posetioce.

Shanghai Tower 05

Panorama Šangaja sa novim tornjem

Pogledajte i ostalih 10 najviših zgrada iz 2015.godine.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *