Aktuelno

Nelegalni objekti bez mogućnosti nasleđivanja ili prodaje

Rigorozne mere za vlasnike divlje gradnje koja ne može da se sruši.

Vlasnici nelegalnih objekata koji ne budu hteli da ih legalizuju po novom zakonu o ozakonjenju, a koje nije moguće srušiti, plaćaće veći porez, neće moći da prodaju takve nekretnine, niti da ih ostave u nasledstvo, pišu Novosti.

Država neće oduzimati nekretnine, ali će za te stanove važiti zabrana raspolaganja. Isto će biti i sa garažama i drugim delovima objekata koji ne mogu da se ozakone ili njihovi vlasnici iz nekog razloga to ne žele da urade, a ne mogu da se ruše.

Građevinski inspektor će dostaviti Poreskoj upravi rešenje o rušenju sa napomenom da se objekat ne može rušiti, zako da se taj stan stavi u sistem poreza. Vlasnik će takav stan plaćati veći porez na imovinu, a druga sankcija je što se to rešenje dostavlja Republičkom geodetskom zavodu, koji je u obavezi da upiše zabranu raspolaganja.

Ti vlasnici će imati „zarobljenu nepokretnost“, jer će biti upisana zabeleška o zabrani otuđenja i zabrani drugih vidova raspolaganja.

Procenjuje se da je svaki treći objekat u Srbiji izgrađen nelegalno i da ih ima ukupno 1,5 miliona. Samo 700.000 vlasnika je, međutim, ranije predalo zahteve za legalizaciju.

Držani sekretar napominje da u slušajevima kada je cela zgrada nelegalna, važi pravilo da se prvo obavlja ozakonjenje cele zgrade, pa se rešava o pojedinačnim zahtevima stanara.

Ako se desi da neko ne želi da ozakoni svoj stan, to ne sprečava njegove komšije da ozakone samo svoju nekretninu. U slučaju kada niko neće da ozakoni svoj stan, predviđeno da građevinski inspektor donese rešenje o rušenju.

Šta se neće rušiti

Iz Ministarstva za građevinu objašnjavaju da je rušenje praktično nemoguće kada u zgradama ima i ozakonjenih i nelegalnih stanova. Ista situacija je i ui zajedničkom dvorištu, kada bi rušenje nelegalnog objekta moglo da ugrozi bezbednost drugih.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Simić nena

    Poštovani,
    Kako se tretiraju kuće na Zvezdari izgrađene još 1963. Sa npr 5,6 stanova i do dan danas nisu legalizovane , A pre 15,20 godina smo podnosili zahtev za legalizaciju i do danas ništa nije urađeno. Da li je tačno da ovakav stan ne mogu da naslede moja deca i po kom i od kada to zakonu ??? Sve godine plaćamo redovno porez , ja sam stan inače nasledila od majke , a sada moja deca ne mogu !?
    Molim vas za odgovor , hvala

Ostavite odgovor

Obavezna polja *