Trošan bunker u holandskom mestu Fort Vuren bio je pravi izazov za transformisanje u stambeni prostor zbog velike vlage i trošne konstrukcije.

Iako je prvobitno namenjeno da ovaj do pola ukopan bunker bude samo priveremeno pretvoren u vikendicu za potrebe snimanja jedne reklame, nakon veoma dobrog prijema kod posetilaca odlučeno je da ona bude zadržana. Nakon sprečavanja dalje pojave vlage i saniranja konstrukcije prešlo se na izradu enterijera i nameštaja koji je, naravno, morao biti napravljen po meri.

bunker-vikendica-03

Glavna prostorija, dimenzija dimenzija 3×3 metara s visionom od svega 1,8 metara, nameštajem po meri iskorišćena je do maksimuma i ona je pretvorena u jednu vrstu dnevnog boravka u kojem se i spava.

bunker-vikendica-02

Od hodnika je napravljena čajna kuhinja.

bunker-vikendica-04

Natur beton je naravno zadržan i uz par svetiljki koje vise sa plafona sve izgleda veoma atentično. Kao da ste na bojištu, ali rata zapravo nema.

bunker-vikendica-07

Pošto nećete moći dugo da izdržite u bunkeru veoma skromne visine, većinu vremena ćete provesti na terasi od dekinga. Terasa je identičnog obima kao i bunker pa posetioci mogu da stekne sliku o tome koliko njegovi debeli zidovi zauzimaju prostora.

bunker-vikendica-08

Projekat prenamene prostora potpisuje holandski biro B-ILD.bunker-vikendica-06

Foto: Tim Van de Velde