Smešten na malom proplanku, okružen šumom i jezerom, nalazi se novi danski dečiji rekreativni centar Nojkerhus culture house.

Kao odgovor na savremene rekreacione centre, koji su uglavnom svedenog dizajna i urađeni u modernim, pomalo hladnim materijalima, arhitekti iz studija LUMO architects isprojektovali su ovaj novi, humaniji centar za druženje dece, inspirisan okolnom prirodom. Čitav projekat počeo je od uklapanja postojeće dve kuće u celinu, koje su postale centar dešavanja novog objekta.

Nordijski rekreativni centar 01

Projekat je realizovan kao niz od četiri spojene kuće – u osnovnom obliku kakvom smo od davnina navikli da kuća izgleda. Svaka od njih je u istom, svedenom obliku, gotovo istih dimenzija, ali je definisana sopstvenim arhitektonskim identitetom. Svaka od njih nosi neku od funkcija centra, a međusobno su, kao i s okruženjem, povezane jasnim i funkcionalnim vezama.

Nordijski rekreativni centar

Zavisno od funkcije koju vrše, svaka kuća dobila je svoje ime, pa se tako i čitav projekat zove Glavna kuća, staklena kuća, štala i drvena kuća.

Nordijski rekreativni centar 03

Materijali koji su korišćeni pri rekonstrukciji i izgradnji su lokalni i ne previše obrađeni, kako bi dali željenu teksturu objekta koji je refleksija svog okruženja.

Nordijski rekreativni centar 02

Centar je osmišljen kao fleksibilan prostor, koji nudi čitav spektar aktivnosti, koje se mogu odvijati kroz sva četiri godišnja doba.

Nordijski rekreativni centar 04

Ovo je prostor koji je izgrađen sa željom da deca u njemu uče, istražuju, povežu se s prirodom, druže se – što sve zapravo i čini istinsku i zdravu rekreaciju.

Nojkerhus-culture-house-1 Nojkerhus-culture-house-2 Nojkerhus-culture-house-3 Nojkerhus-culture-house-4

Foto: Jesper Balleby

Pogledajte i kako izgleda igraonica koja nema nijednu igračku.