Nakon osam godina izgradnje, auditorijum španskog grada Lucena konačno je otvoren za javnost.

Gigantska nadstrešnica glavno je obeležje Gradskog auditorijuma koji polako postaje glavno mesto održavanja predstava i izložbi u gradu Lucena u provinciji Kordoba.

Arhitektonska firma iz Barselone MX_SI Architects, koja je potpisuje projekat ovog prostora, istakla je da im je primarni cilj bio da se stvori niz funkcionalnih otvorenih i zatvorenih prostora koji ne bi samo samo služili za održavanje manifestacija već bi i omogućili vezu Lucena sa rekom.

municipal-auditorium-01

Prepust je napravljen od čelične rešetkaste konstrukcije obojene u crvenu boju koju pokrivaju talasaste trake od alumijuma.

 

Izgradnja objekta počela je još 2008. godine, neposredno pre početka ekonomske krize koja je duboko pogodila i Španiju. Takve okolnosti dovele su do smanjenja prvobitno planiranog budžeta, piše Dezeen. Stoga su arhitekte bile primorane da proces izgradnje razdvoje na dve faze.

municipal-auditorium-02

U prvoj fazi planirano je da se izgradi četvorospratna konstrukcija ali se ipak stalo na dva nivoa. Završen je prostor glavne bine, svlačionice i prostori za skladištenje. Tokom druge faze, koja tek predstoji, Municipal Auditorium će dobiti i salu za konferenciju, galeriju i amfiteatar.

municipal-auditorium-06

Otvaranjem širokim vrata, unutrašnjost objekta može se spojiti sa zonom ispod nadstrešnice i tako stvoriti funkcionialan prostor za nastupe na otvorenom.

 

Glavno obeležje ove zgrade jeste impresivna nadstrešnica koja u prizemlju kreira otvoreni prostor za javne događaje. Prepust je napravljen od čelične konstrukcije obojene u crvenu boju koju pokrivaju talasaste trake od alumijuma.

municipal-auditorium-03

Kombinacija natur betona, aluminijuma i stakla dala je objektu monumentalni izgled.

municipal-auditorium-07

Sveden enterijer u paviljonima daće naglasak na postavku izložbe dok auditorijum deluje potpuno suprotno – toplo i ušuškano.

municipal-auditorium-08

Široka vrata na jednoj strani objekta mogu se otvoriti i time omogućiti da se unutrašnjost spoji sa zonom ispod nadstrešnice i tako se stvori funkcionialan prostor za nastupe na otvorenom.

municipal-auditorium-04

municipal-auditorium-05

Pogledajte i kako izgleda nadstrešnica na kući koja prkosi gravitaciji.

Foto: Pedro Pegenaute