Aktuelno

9 zemalja u kojima će građevinci i arhitekte najlakše naći posao

Recesija je ostavila duboke tragove u ekonomiji, ali građevinarstvo se oporavilo pa je potreba za inženjerima u svetu sve veća. Ali gde tačno tražiti posao?

Sajt ArchDaily organizovao je anktetu koja je pokazala gde je najveća potreba za arhitektama i građevincima i gde će dobiti najbolje uslove za rad. Evo kako izgleda ta lista:

#1. Norveška

Jedna od prvih zemalja u Evropi koja je izašla iz recesije i sada je u potrazi za visokokvalifikovanih kadrovima. Norveška ostvaruje visoki privredni rast, nezaposlenost je mala a plate su veoma visoke. Idealna je zemlja za mlade arhitekte iz inostranstva jer je znanje engleskog jezika dovoljno za obavljanje posla.

#2. Panama

Veliki građevinski bum ova zemlja doživela je pre pet godina pa je potreba za stručnim kadrovima ogromna. Plate su bolje nego u regionu. Uslovi su solidni.

#3. Švajcarska

Ako ste u potrazi za poslom na kojem ćete naučiti posao direktno na gradilištu i za to biti veoma dobro plaćeni, Švajcarska je idealno mesto za mlade arhitekte i građevince. Ali prvo naučite dobro nemački.

#4. Brazil

Brazil se razvija velikom brzinom pa ako vas interesuje urbanizam, stanogradnja i saobraćajna infrastruktura nema bolje zemlje za rad od ove. Ipak, plate su dosta male a i radna viza se dobija veoma teško. Znanje portugalskog jezika je plus.

#5. Vijetnam

Vijetnam ne gradi zgrade – oni grade cele gradove! Investitori u Vijetnamu veoma cene strane arhitekte i građevince. Posla ima veoma mnogo mada su plate relativno niske… kao i troškovi života.

#6. Indija

Odlično mesto za rad mladih arhitekata i građevinaca jer ova zemlja poduzima masivne urbanističke projekte po celoj svojoj teritoriji. Nezaposlenih arhitekata u Indiji nema, plate su osrednje a troškovi života mali. Dobra strana je što je engleski jedan od zvaničnih jezika.

#7. Saudijska Arabija

Iako je način rada drugačiji nego kod nas, prilike za arhitekte i građevince su odlične jer potreba za ovom radnom snagom raste iz dana u dan… kao i plate. Idelna gradovi su Rijad i Džeda.

#8. Australija

Australija u pojednim svojim delovima ima veoma velike potrebe za arhitektama dok u pojednim nema uopšte. Na primer, slaba ponuda za poslom je u Melburnu a izuzetno visoka u Brisbejnu i Pertu. Plate su vrlo visoke ali se radna viza dobija veoma teško. Ne treba ni da spominjemo da se u ovoj zemlji priča engleski…

#9. Kina

I naravno Kina. Zemlja koja napraduje eksponencijalnom stopom ima veliku potrebu za kvalifikovanom radnom snagom. Jezička barijera može biti problem dok su uslovi za rad menjaju od firme do firme. Najbolji gradovi za rad su Šangaj i Hong Kong.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. Milica

  Mislim da je nama najveci problem dobiti radnu vizu bilo gde u Evropi jer nismo u Evropskoj uniji. Stoga, lakse je dobiti possao u Brazilu ili Kini.

 2. Stojan

  A Nemacka? Sta je s Nemackom?

 3. Adnan

  Sve su zemlje dobre za radit al je problem do radne dozvole

 4. Name

  kako doci do posla gradjevinskog radnika u tim zemljama

 5. Snežana

  Kako mogu konkurisati za Norvešku i za Brazil, pošto vidim da traže gradjevinske inženjere, da li neko može da mi pomogne?

 6. Djordje

  Podelio bih sa vama iskustvo vezano za Norvešku i arhitekte – ona ne samo da ne može biti na prvom mestu, već i domaćim arhitektama ne pogoduje. Dosta norveških arhitekata je u zadnjih par godina otišlo za SAD.
  Jedina pogodnost je gore pomenuta tačna informacija da nije potrebno znanje norveškog. Mislim da se samo kod zdravstvenih radnika traži poznavanje norveškog, jer rade direktno sa norveškim gradjanima, većinom starijim licima. Kod svih ostalih zanimanja znanje engleskog je sasvim dovoljno, jer ga svi govore. Postoje čak i norveške kompanije, gde je zvanični jezik poslovanja engleski.

  Medjutim, evo članka sa sajta njihove nacionalne televizije koji govori o tome da je nezapošljenost medju domaćim norveškim arhitektima, duplo veća od opšte nezapošljenosti na nivou zemlje:

  A to su za Norvešku nevidjene brojke. Nijedna druga visokoškolska profesija nema toliki procenat nezaposlenosti.

  Postoji i članak (doduše nešto stariji, iz 2003) koji kaže da je od 60 arhitekata koji su te godine diplomirali u Norveškoj, zapošljeno samo njih 3:
  http://gamle.universitetsavisa.no/dok_3f8afbb5296c09.43509117.html

  Koristite Google translate da prevedete stranicu sa norveškog na srpski ili engleski.

  Norveška je mala zemlja sa manje od 5 miliona stanovnika, na surovom severu. Narod je izraziro minimalistički nastrojen, tako da o gradjenju bilo kakvih arhitektonskih velelepnih zgrada nema ni govora.
  Kažem dosta njih (troje koje ja znam preko interneta) je otišlo za SAD u zadnjih par godina.

  Norveškoj trebaju programeri, IT inženjeri, lekari specijaliste, farmaceuti, bolničari.
  Ne inostrane arhitekte.

 7. Djordje

  Zaboravio sam da stavim link sa sajta njihove nacionalne televizije. Evo ga:
  http://www.nrk.no/okonomi/stor-ledighet-blant-arkitekter-1.7244126

 8. mile dovedan

  potreban posao u gradjevini iskusnom majstoru ZIDAR TESAR ARMIRAC BETON MALTER KOSULJICE.

 9. Ivan

  dajte konkretno adrese i poslodavce kojima trebaju gradjevinci nemoj da nas zamajavate imformacijama o poslovima i nedostatku radne snage koje inače ima ali posla nema ubedite me u suprotno voleo bih.

 10. Marija

  U članku piše da je dovoljno znanje engleskog, što nije tačno. Neophodno je znanje norveškog. Takođe, u Norveskoj mladi arhitekta, bez reference nema sta da traži. Sve ovo je iz ličnog iskustva.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *