Ilustracija objavljena u saobraćajnoj analizi; Render: „Via inženjering“ doo
Urbanizam

Kako bi mogao da izgleda budući „Novi Sad na vodi“

Procenjuje se da će na Brodogradilištu biti izgrađeno preko 2.200 stanova, a lokalitetom dominiraju dve kule sa po 20 spratova.

Render objavljen u „Analizi saobraćaja pomoću mikro i makro simulacije saobraćajnih tokova na lokalitetu Brodogradilišta u Novom Sadu“ daje nam možda nova saznanja o stambeno-poslovnom kompleksu planiranom na ovom prostoru.

Analizu je 2019. godine izradio „Via inženjering“ d.o.o. za investitora – novosadsko Javno preduzeće „Urbanizam“, koje je po zahtevu za pristup informaciji od javnog značaja dostavilo ovaj dokument redakciji portala 021.rs.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Oblast analize; Foto: Google Earth

Podaci o izgledu dobijeni od investitora

Dve kule koje se mogu videti na ilustraciji imaju po 20 spratova i nalaze se na kraku parcele Brodogradilišta koji ulazi u Dunavac.

Pored toga, prikazano je još desetak zgrada različite spratnosti, kao i nekoliko pristana za čamce, te velika uređena javna površina sa dosta zelenila.

Kako je navedeno u Analizi, ovakav izgled dizajniran je „na osnovu dobijenih podataka od investitora za novoplanirani kompleks na lokaciji Brodogradilišta“, te su, na osnovu toga, u dokumentu predstavljene i nove saobraćajne zone, konektori i mreža.

‘Via inženjering’ je ilustraciju definisao okvirno, budući da ista nije ni predmet analize koja se bavi saobraćajem.

Redakcija portala 021.rs postavila je „Urbanizmu“ dodatna pitanja kako bi javnost saznala da li je izgled Brodogradilišta kakav je predstavljen u Analizi definitivan.

Kako su iz „Urbanizma“ rekli za 021, fotografiju koja ilustruje mogući izgled nije izradio „Urbanizam“, već „Via inženjering“.

„‘Via inženjering’ je ilustraciju definisao okvirno, budući da ista nije ni predmet analize koja se bavi saobraćajem. Za predmetno područje potrebna je dalja razrada planovima detaljne razrade, koji će tek naknadno definisati konkretne parametre za predmetnu parcelu“, navodi se u odgovoru „Urbanizma“ redakciji novosadskog portala.

Iz toga zaključuju da predmetna fotografija „ne oslikava planirano urbanističko rešenje za prostor Brodogradilišta“.

Prostor na kome je planiran kompleks podeljen je u pet saobraćajnih zona: Izvor: Analiza

Procenjena izgradnja 2.229 stanova

Prema onome što saznajemo iz Analize, prostor kompleksa je podeljen u pet saobraćajnih zona, od kojih je jedna isključivo poslovna, a jedna isključivo stambena. Ostale tri zone su mešovite, sa namenom stanovanja i komercijalnih sadržaja.

U jednoj zoni planiran je i hotel, te je zbog toga u analizi predviđen „izbalansiran odnos smerova saobraćaja“ radi dolaska gostiju u objekat.

U ovim zonama bi se, po procenama iznetim u tabeli, moglo nalaziti 2.299 stanova, raspoređenih u stambenim i mešovitim zgradama. Ukupna površina planiranih objekata je 39.600 kvadratnih metara.

Tabela 6 – Namena površina za zone kompleksa i procena broja putovanja; Izvor: Analiza

Kompletnu analizu redakcija portala 021.rs postavila je onlajn, a može se preuzeti na ovom linku.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. arhitekta

  kao deca da su se igrala

 2. Jovan

  Kule od 20 spratova u gradu sa visinskim ogranicenjem gradnje?! Od 2012. Novim Sadom vlada urbanisticki javasluk i primitivizam politicke garniture

 3. Branko

  U potpunosti se slazem sa Jovanom

 4. Sonsi

  A meni je ok projekt
  Ruglo koje ste napravili bacajuci kabasti odpad
  Ne uredjena šuma
  I uzurpacija obale od strane grupe ljudi tzv.udruzenja
  Ce nestati
  Bit ce regatna staza u sodrosu koji ce proširiti
  Lepse
  Korisnije
  Transparentnije
  Korektnije

Ostavite odgovor

Obavezna polja *