Sistem Flyt (srp. tok) osmišljen je od strane čuvene norveške arhitektonske firme; Foto: Snøhetta
Aktuelno

Behaton iz Snøhette je rešenje za upravljanje atmosferskim vodama

Sistem se sastoji od tri vrste međusobno povezanih šestougaonih jedinica napravljenih od betona, koje se zatim prekrivaju šljunkom kako bi obezbedila propusnost površine.

Sistem popločanja po imenu Flyt, sa elementima heksagonalne forme, osmišljen je od strane čuvene norveške arhitektonske firme Snøhetta, a po narudžbini tamošnje kompanije za outdoor opremanje Asak Miljøstein.

Predmetni sistem, čiji se naziv s norveškog prevodi kao „tok“, ima za cilj da pejzažnim arhitektama, graditeljima i investitorima ponudi efikasno rešenje za upravljanje vodom, koje je pritom lako i kreativno za korišćenje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Flyt ima za cilj da pejzažnim arhitektama, graditeljima i investitorima ponudi efikasno rešenje za upravljanje vodom; Foto: Snøhetta

Nova rešenja za suočavanje s globalnim izazovima

Rešenje studija Snøhetta je takođe i odgovor na „hitnu potrebu za rešenjima u smislu povećanja alata za upravljanje urbanim vodama“, jer se svet sve više suočava sa povećanjem ekstremnih vremenskih uslova.

„Koristeći uvide naših pejzažnih arhitekata, shvatili smo da postoji hitna potreba za rešenjima koja će povećati primenu alata za upravljanje urbanim vodama i pomoći u sve većim izazovima sa kojima se suočavamo na globalnom nivou“, rekao je za Dezeen direktor dizajna u Snøhetti Marius Miking.

Sistem Flyt daje više načina za implementaciju kritičnih rešenja za upravljanje vodama; Foto: Snøhetta

Želeli smo da sistem bude jednostavan za korišćenje i da otvori nove mogućnosti za implementaciju kritičnih rešenja za upravljanje vodama.

Miking ističe da je glavni cilj bio razviti rešenje i dizajn koji će pejzažnim arhitektama, graditeljima i investitorima dati slobodu da budu kreativni i formiraju spoljašnje prostore na svoj jedinstven način.

„Želeli smo da sistem bude jednostavan za korišćenje i da otvori nove mogućnosti za implementaciju kritičnih rešenja za upravljanje vodama, i to na više načina“, dodao je norveški arhitekta.

Sistem je prvenstveno dizajniran za urbana područja; Foto: Snøhetta

Prekrivanje šljunkom radi propusnosti sistema

Flyt je prvenstveno namenjen urbanim pejzažima koji zahtevaju velike propusne površine, a sistem se sastoji od tri vrste međusobno povezanih šestougaonih jedinica napravljenih od betona, koje se zatim prekrivaju šljunkom kako bi obezbedile propusnost sistema.

Snøhetta trenutno radi na implementaciji Flyt sistema širom sveta, a u svojoj domovini nedavno su ga instalirali u Olimpijskom parku u Lilehameru i ispred škole u Arendalu.

Sistem omogućava prilagodljivost različitim pejzažima; Foto: Snøhetta

Flyt je razvijen da odgovori na postepeno promenljive potrebe, stoga je izazov zasnovan na stvarnoj funkciji i strategiji upravljanja vodom za svaki projekat.

Prema navodima iz Snøhette, iako je sistem kreativan i jednostavan za upotrebu, on omogućava veću fleksibilnost i prilagodljivost različitim pejzažima, za razliku od konvencionalnih sistema za popločanje.

„Na tržištu postoji mnogo pogodnih propusnih popločanja. Međutim, svaki od njih je razvijen kao jedinstveni dizajn koji ima ograničenu upotrebu. Ova rešenja su često imala tendenciju da se koriste samo u visoko industrijalizovanim prostorima i u specifičnim oblastima. Nasuprot tome, Flyt je razvijen da odgovori na postepeno promenljive potrebe, stoga je izazov zasnovan na stvarnoj funkciji i strategiji upravljanja vodom za svaki projekat“, rekli su iz Snøhette.

Grafički prilog

Vizuelizacija: Snøhetta

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Sone

    Samo me zanima sta je tu novo. To postoji „vekovima“ . Izmislili rupu na saksiji

Ostavite odgovor

Obavezna polja *