Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Aktuelno

Beograd dobija aerodrom kod Dobanovaca, a Novi Sad kod Šajkaša

Prestonica dobija još jedan međunarodni aerodrom, dok će se na oko 15 kilometara od Novog Sada graditi prvi aerodrom za najveći grad na severu zemlje.

Prema Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine, koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Srbija će dobiti dva nova međunarodna aerodroma – jedan kod Dobanovaca, a drugi kod Novog Sada.

Naime, kako se navodi u Planu, usled prostornog ograničenja na postojećoj lokaciji aerodroma u Beogradu predviđena je nova lokacija na 10 km zapadno od aerodroma Nikola Tesla, 24 km od Beograda u neposrednoj blizini auto-puta E70 na potezu Grmovac – Dobanovci – Deč, piše eKapija.

Kompleks bi trebalo da bude površine oko 1.100 ha, sa tri poletno-sletne staze, dva putnička terminala, dva robna terminala, logističkom i slobodnom carinskom zonom, modernom navigacionom opremom i sistemom svetlosnog obeležavanja i Kodnom oznakom aerodroma 4F.

Novi beogradski aerodrom kod Dobanovaca

Aerodrom kod Dobanovca imao bi tri poletno-sletne staze, dva putnička i robna terminala.

Kada je reč o Novom Sadu, gradnja je planirana na lokaciji koja se nalazi na oko 15 km jugoistočno od najvećeg grada na severu naše zemlje, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj – Šajkaš – Budisava, sa obuhvatom od oko 300 ha i kodnom oznakom aerodroma 4E.

Neposredna blizina pruge predstavlja perspektivu za razvoj robnog, multimodalnog transporta, navedeno je u dokumentaciji.

Novosadski aerodrom kod Šajkaša

Unapređenje postojećih aerodroma

Postojeći kompleks aerodroma Nikola Tesla u Surčinu dobiće nove saobraćajne i infrstrukturne objekte, a u planu je i rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata. U dokumentaciji se navodi i prostorno trasiranje i tehničko definisanje povezivanja sa železničkim i drumskim saobraćajnicama i sistemom gradskog prevoza, formiranje kargo kompleksa i unapređenje postojećih i izgradnju novih aerodromskih sadržaja radi povećanja kapaciteta, u skladu sa očekivanim rastom broja putnika i obima robnog transporta.

Na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu planirane su aktivnosti unapređenja usluga izgradnjom nove i rekonstrukcijom postojeće infrastrukture, kako bi aerodrom dobio status intermodalnog centra.

Kada je reč o aerodromu Morava u Кraljevu planirana je izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće infrastrukture, kako bi se izvršilo odgovarajuće pozicioniranje namena, sadržaja, objekata i način povezivanja aerodroma na planiranu mrežu autoputeva (Moravski koridor) i drugo.

Aerodrom u Prištini očekuje izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće infrastrukture. Planirano je i unapređenje regionalnih veza uspostavljanjem potrebnog obima saobraćaja na relaciji Beograd – Priština.

Javni uvid do 5. maja

Nacrt Prostornog plana Srbije do 2035. godine je na javnom uvidu od danas do 5. maja. Celu dokumentaciju potražite ovde.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Стојан

    окупационе власти потпуно полуделе…или се ипак ради о првоаприлској шали?

  2. hromis dragana

    Skuplji prevoz od NS do aerodroma i nazad nego avionska karta.Zasto ne obezbedite prevoz i bolju konekciju tipa jedan autobus na svaka 2-3 sata nego taxisti deru,posebno nocu.Takodje i bus prevoz do Novog Beograda(zeleznicke stanice)

Оставите одговор

Obavezna polja *