Aktuelno

Bill Gates ulazi u građevinarstvo kupovinom španskog diva

Američki milijarder Bill Gates kupio je 113,5 mliona evra vredan udeo u španskoj građevinskoj i uslužnoj grupaciji FCC, što je dovelo do rasta akcija te kompanije.

Akcije FCC skočile su za 11,74 odsto na 17,55 evra po otvaranju madridske berze, kao reakcija na Gatesovu kupovinu šest odsto udela u kompaniji, prenosi France Press.

Gates je tako postao drugi po veličini akcionar FCC, nakon predsednice kompanije i jedne od najbogatijih žena u svetu, Ester Koplowitz. Akcije španske grupacije skočile su juče za 5,42 odsto, pre nego što je saopštena vest o kupovini deonica.

billgates-fccFCC je u julu obezbedio projekat izgradnje tri linije metroa u Rijadu. Među međunarodnim projektima kompanije su obnova istorijskog mosta Gerald Desmond u Los Anđelesu i izgradnja metroa u Panami, prvog u Centralnoj Americi.

Grupacija je u prvoj polovini 2013. evidentirala gubitak od 607,6 miliona evra, u odnosu na neto profit od 53,4 miliona iz istog perioda 2012, najvećim delom zbog kolapsa njene austrijske filijale Alpine Bau. FCC se fokusirao na poslovanje van Španije, koju potresa recesija od pucanja balona na tržištu nekretnina 2008.

(Tanjug)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. vuk

    Billy krenuo u redovan soping. Malo kupio Nokiju, malo neko gradjevinsko preduzece i tako.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *