Vizitorski centar Kragujevac – Šumarice; Izvor; BINA
Dešavanja

What’s up Kragujevac? Kako se živi od arhitekture u manjoj gradskoj sredini

Na izložbi „Ponesi svoje projekat“ u FLU učestvuje kragujevački studio Addicted Design, koji čine arhitekte Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić.

Izložba “Ponesi svoj projekat” u okviru 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 biće otvorena danas, 18. juna, u 19 časova u BINA kabini, u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti. Na izložbi učestvuje kragujevački studio Addicted Design, koji čine arhitekte Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić.

Kustoskinja izložbe je Natalija Đukić, a prikazani projekti, čiji je stvaralački kontekst Kragujevac, nastali su u saradnji sa pojedincima i institucijama iz privatnog i javnog sektora, koji su tokom četvorogodišnjeg rada uticali na kontinuirano preispitivanje prakse u stalnom nastajanju, kaže se u pozivu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Galerija Nikola Koka Janković  u Kragujevcu – stalna postavka Živeti umetnost; Izvor: BINA

Istraživanje prostora slobode kroz svaki projekat

Izložba problematizuje pitanje samoodređenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na ličnom narativu i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se živi – u Kragujevcu. Fokus se sa istraživanja, prikazivanja i vrednovanja discipline na osnovu ishoda rada pomera ka razmatranju razvojnih kreativnih aspekata, procesa arhitektonskog delovanja i stvaranja.

Ukazuje se na neophodnost različitih formata u kojima je danas moguće misliti o arhitekturi, kroz kritičko preispitivanje dosadašnjih stavova i uticanje na formiranje novih koji mogu doprineti uspostavljanju promena prvenstveno na lokalnom nivou, kao osnovnom kontekstu delovanja.

“Svaki projekat za nas znači istraživanje prostora slobode i imao je uticaj na kreativno ponašanje – niz stanja i gestova od kojih je sastavljen rad, koje se u svakom pojedinačnom projektu ponavlja kao uzorak ili trag koji se sledi. Svaki projekat značio je reformiranje prakse u odnosu na kontekst, od klasičnog projektantskog studija manjeg formata, do studija sa pripadajućom radionicom i usmerenjem ka zaokruživanju procesa od projektovanja do izvođenja”, navode Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić.

Koka bar Galerija i Luonge – Kragujevac; Izvor: BINA

Promovisanje arhitekture kao dela kulture

Želja BINA tima je da kroz program “Ponesi svoj projekat” afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA Alumni kluba, kreativnog haba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, učestvovao u razvoju evropskih iskustava i promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Na otvaranju će pored kustoskinje govoriti i dr Pavle Stamenović, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a izložba će biti otvorena do 30. juna 2024. godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Nikola

  Da li sam dobro razumeo – Kragujevac je manja gradska sredina?
  Nikako se ne bih složio, jer je ovo grad srednje veličine po evropskim standardima, a veliki grad za srpske prilike.
  Ali, s obzirom kako izgleda novogradnja, ovi stručnjaci ga smatraju palankom.

  1. Pivarac

   Verovatno su hteli da kažu „sirotinjska“ gradska sredina. I ne bi pogrešili. Sav kapital, a ubrzanim tempom i stanovništvo Srbije, koncentriše se na 5% njene teritorije. Toliko o ravnomernom teritorijalnom razvoju.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *