Arhitektura

7 poznatih građevina u drugačijem arhitektonskom stilu

Sidnejska opera u Tudor stilu? Luvr u brutalizmu? Ovako bi izgledale neke od najpoznatijih svetskih građevina da su se nastale u drugom vremenskom periodu.

Arhitektonski stil određenog objekta ispoljava se kroz različite tehnike gradnje, dekorativne elemente i kompoziciju, dok na izbor stila, pored vremenskog perioda kojem pripadaju, često utiču i trenutna politička atmosfera, različiti pokreti, društvene promene, kao i sama lokacija objekta.

Bilo da je u pitanju preporod umetnosti i kulture kroz renesansnu arhitekturu ili su u pitanju čelični neboderi koji su se pojavili u posleratnom periodu, svaka stilska promena nam govori o nekom novom periodu i o prelascima i transformaciji arhitekture kroz istoriju.

Ipak, šta bi se desilo da su arhitekte zanemarile trendove, političku situaciju kao i lokalitet u kom bi objekat trebalo da nastane i odlučile se da stvore građevinu koja bi imala karakteristike neke druge lokacije pa i vremena? Saznaćemo zahvaljujući sajtu Expedia koja je 7 poznatih građevina smestila u drugačiji arhitektonski stil.

1. Fallingwater u klasičnom stilu

2. CN Tower u antičkom egipatskom stilu

3. Luvr u brutaističkom stilu

4. Bakingemska palata u Bauhaus stilu

5. Petronas Towers u gotskom stilu

6. Muzej savremene umetnosti u Niteroju u stilu održive gradnje

7. Sidnejska opera u Tudor stilu

Foto: Expedia

Kada ste ovde pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *