Vizuelizacija: DBA
Novi objekti

Ovako će izgledati proširena Dečja bolnica u Novom Sadu

Novih 40.000 kvadrata zahteva finansijska sredstva od najmanje 8,5 do 9 milijardi dinara, a projekat potpisuje novosadski DBA.

U novosadskoj Banovini predstavljen je projekat za izgradnju novog kompleksa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine – Dečje bolnice u Novom Sadu. Pokrajinska vlada finansirala je projektno-tehničku dokumentaciju, a reč je o izgradnji novog i rekonstrukciji postojećeg objekta.

Da bi se taj projekat mogao realizovati, prvo mora da se izgradi nova Klinika za stomatologiju, na lokaciji u delu Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, a zatim da se sruši objekat u kome je danas ta klinika, pa da se onda započne izgradnja velikog kompleksa Dečje bolnice, saopšteno je iz Vlade APV.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vizuelizacija: DBA

Preko 40.000 novih kvadrata

Jedan od učesnika nedavnog MeetUp događaja u organizaciji portala Gradnja, direktor arhitekonske prakse DBA Đorđe Bajilo, predstavio je projekat, istakavši da će novi kompleks biti sublimacija savremene arhitekture uz poštovanje svih medicinskih standarda.

„Objekti Dečje bolnice trenutno imaju 16.000 kvadratnih metara, a nakon rekonstrukcije i dogradnje imaće oko 57.000 kvadrata. Zadržava se kapacitet Instituta, ali se menja struktura objekta. Planirana je i izgradnja dva nivoa podzemne garaže za 152 vozila“ – naveo je poznati novosadski arhitekta.

Vizuelizacija: DBA

Ova ustanova pruža zdravstvenu zaštitu za oko 400.000 dece i omladine uzrasta do 18 godina, u celoj AP Vojvodini.

Cilj je da se do kraja ove godine dobije građevinska dozvola, te da se potom u narednoj godini obezbede finansijska sredstva od najmanje 8,5 do 9 milijardi dinara, kako bi se u 2025. započelo sa izgradnjom i nabavkom opreme.

Ova ustanova pruža zdravstvenu zaštitu za oko 400.000 dece i omladine uzrasta do 18 godina, u celoj AP Vojvodini.

Čine ga tri klinike: Klinika za dečju hirurgiju, Klinika za pedijatriju i Klinika za dečju habilitaciju i rehabilitaciju. Ima 783 zaposlena radnika – 132 lekara i 464 sestre, a kapacitet Instituta je 350 postelja.

Vizuelizacija: DBA

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. arhitekta

  možda je funkcija dobro rešena, ali su arhitektura i oblikovanje nula bodova

 2. Arhitekta BG

  Jako, jako loša arhitektura. Ako je posao dodeljen po kriterijumu najniže ponuđene cene, dobijen je takav rezultat. Ovo je važan objekat za Novi Sad i državu, pa je trebalo i postupak da bude transparentan, a kriterijumi na visokom nivou.

 3. Zoran

  Ali stvarno se mora iskritikovati ovakvo rešenje…
  Nije da hoću po svaku cenu, daleko od toga.
  ..ali ovakva neinventivna i odavno istrošena i izlizana ideja u pokušaju da se postigne fasada koja će biti i lepa i moderna i dopadljiva (ipak je dečija ), ostaje samo pokušaj i odaje rad bez dovoljno razrade, analize i varijacija na njoj, tako da je objekat skroz slabog izražaja i na nivou ostvarenja brucoša koji se traži…s tim što njegov rad ostaje na papiru (flešu), a ovaj će, bo’me da bude (nažalost) i trajno izidan.
  Ej, uuuh

 4. Miloš

  Sa istim ovim budžetom može da se napravi i kvalitetna arhitektura. Kako uopšte firme dobijaju da rade ovakve projekte od javnog značaja? Da li je bio konkurs?

  Sve u svemu, projekat potpisuje renomirana firma koja se baš pre neki dan pohvalila dobijanjem prestižne inostrane nagrade za arhitekturu…

 5. m.i.a.

  Sramna arhitektura za predviđenu namenu i značaj i kapacitet institucije koja se gradi. Ali to je šema arhitektura , firma koja sve projektuje po Vojvodini.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *