Plava kanta za ambalažni otpad
Aktuelno

Deljenje kanti za ambalažni otpad

JKP „Čistoća“ Novi Sad, u saradnji sa Društvom za postupanje sa ambalažnim otpadom „Sekopak“, započinje projekat primarne separacije otpada u domaćinstvima u individualnom tipu stanovanja.

Prvo naselje u kojem će projekat započeti je Petrovaradin, rečeno je danas na konferenciji za novinare, na kojoj su govorili direktor JKP „Čistoća“ Dalibor Novaković i direktor „Sekopaka“ Miloš Uzelac.

Sva domaćinstva u individualnom tipu stanovanja, u kućama, u Petrovaradinu će dobiti po jednu plavu kantu u koju treba da odlažu ambalažni otpad. Podela plavih kanti će se obavljati u periodu od 4. do 19. aprila 2012. godine, od 11,00 do 19,00 sati, u prostorijama Mesne zajednice Petrovaradin, ulica Čajkovskog 1a, prema preciznom rasporedu. Potrebno je samo da građani dođu po Plavu kantu onog dana kada je njihova ulica po rasporedu za podelu, ponesu ličnu kartu i uplatnicu objedinjene naplate JKP „Informatika“. U prilogu se nalazi raspored podele plavih kanti. Svako domaćinstvo u individualnom tipu stanovanja će dobiti po jednu plavu kantu.

Plava kanta za ambalažni otpad

– „Građani koji učestvuju u uspostavljanju sistema primarne selekcije, kao krajnji korisnici, su najvažnija karika u lancu reciklaže, jer bez njihovog dobrovoljnog i aktivnog učešća u primarnoj selekciji nikakva dalja aktivnost nije moguća. Smatramo da je zato neophodno da budu dobro informisani o mogućnostima reciklaže i načinu na koji mogu doprineti zaštiti životne sredine“ – izjavio je Miloš Uzelac, direktor kompanije „Sekopak“.

Primarna separacija otpada u domaćinstvima u individualnom tipu stanovanja predstavlja važan korak napred u razvoju sistema upravljanja otpadom u Novom sadu.

– JKP „Čistoća“ je tokom prethodne tri godine učinila mnogo na razvoju sistema upravljanja otpadom. Širom grada je postavljeno oko 800 posebnih spremišta za zasebno izdvajanje PET ambalaže u kolektivnom tipu stanovanja, a prošle godine je izgrađena nova linija za sekundarnu separaciju otpada na gradskoj deponiji. Početak primarne separacije ambalažnog otpada u domaćinstvima u individualnom tipu stanovanja predstavlja veoma važan korak napred. Prvo naselje u kojem ćemo podeliti plave kante za ovu vrstu otpada je Petrovaradin, a nakon toga plave kante će dobiti građani Sremske Kamenice – rekao je direktor JKP „Čistoća“ Dalibor Novaković.

Prilikom preuzimanja plave kante građani će dobiti i edukativni materijal, letak i brošuru, u kojem će naći sve detalje u vezi sa ambalažnim otpadom i smernice šta treba odlagati u plavu kantu.

Šta se gde baca?

Ambalažni otpad koji treba da se odlaže u plavu kantu je: PLASTIKA I PET AMBALAŽA (plastične kese, PET flaše, plastične flaše od kućne hemije i ulja, plastični zatvarači, stiroporna ambalaža), METALNI OTPAD (aluminijumske folije, konzerve od pića i hrane, limenke od pića, metalni zatvarači, ambalaža od sprejeva, dezodoransa), KARTON I PAPIR (kartonske kutije, papir, višeslojna ambalaža od pića i hrane) i STAKLO (staklene tegle, flaše od hrane i pića).

U zelenu kantu, koju građani već imaju, treba da se odlaže sledeći otpad: ostaci od hrane, pelene, maramice, ubrusi, keramika, stakla koja nisu ambalažna (standardne i neon sijalice, ogledala, polomljen astakla sa prozora i vrata i sl.)

 

Plave kante će se prazniti od ponedeljka 23. aprila 2012. godine, po istom rasporedu kada i zelene kante. Građani, dakle, treba plavu kantu da ostave ispred svojih kuća u isto vreme kada i zelenu kantu. Posebni kamioni će potom prazniti svaku kantu posebno.

Plavu kantu će dobiti sva domaćinstva koja žive u kućama, osim sledećih delova Petrovaradina: Ribnjak, naselja Šaran, Zanoš, Puckaroš, Alibegovac i Karagača. Ova naselja će dobiti plave kante kada se steknu uslovi komunalne opremljenosti naselja, kako bi kante mogle da se prazne kamionima.

Raspored deljenja plavih kanti

SREDA, 04.04. 2012. godine

Preradovićeva

Juraja Križanića

 

 

ČETVRTAK, 05.04.2012. godine

Viktora Novaka

Patrijarha Rajačića

Vladimira Gortana

Pavla Jurišića Šturma

Reljkovićeva

PETAK, 06.04.2012. godine

Kej Skojevaca

Vladana Desnice

Koste Nađa

Rade Končara

Šenoina

Čajkovskog

Aleksandra Ostrovskog

Arčibalda Rajsa

 PONEDELJAK, 09.04.2012. godine

Mažuranićeva

Božidara Adžije (cela)

Dalibora Franciste

Dunavske Divizije

Franje Malina

UTORAK, 10.04.2012. godine

Vere Radišić

Marka Oreškovića

Kačićeva

Marina Držića

Palmotićeva

Mostarska

Okrugićeva

 

SREDA, 11.04.2012.godine

Branka Miljkovića

Meše Selimovića

Tešana Podrugovića

Vladislava Petkovića Disa

Duška Radovića

Nova 3

Nova 6

Nova 8

Nova 9

Nova 10

Milene Pavlović Barili

Zlatarićeva

ČETVRTAK, 12.04.2012. godine

Račkog

Karlovački drum

Livadska

Vuka Isakoviča

Medulićeva

Bukovački put

Bukovački do

 

 UTORAK, 17.04.2012. godine

Lazara Savatića

Vere Miščević

Ivana Šanteka

Mirka Mataka

Krajiška

Tome Maretića

Širine I

Širine II

SREDA, 18.04.2012. godine

Tunislava Paunovića

Majurska

Tomislava Matasića

Trandžamentska

Kninska

Vinogradska

Jovana Manasterije

Dragutina Šenka

ČETVRTAK, 19.04.2012. godine

Dinka Šimunovića

Krušedolska

Jože Vlahovića

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *