Foto: Taller David Dana Arquitectura (TDDA)
Enterijeri

Drvo umirilo beton u tradicioninalnom enterijeru savremenog duha

Korišćenjem samo dva primarna materijala, postignut je efektan ambijent u kojem su na najbolji mogući način iskombinovani tradicionalni stilovi i moderni uticaji u dizajnu enterijera.

Dizajniranje stana od 449 kvadratnih metara u rezidencijalnom delu Meksiko sitija bio je pravi izazov za arhitekte firme Taller David Dana Arquitectura (TDDA). Po želji klijenta, stan je trebao da odiše tradicionalnim stilom ali da pritom jasno pripada sadašnjem trenutku. Arhitekte su pomirile ove dve suprotstavljene ideje kroz svedenu materijalizaciju.

Tako je u dnevnoj zoni stana polirani beton iskorišćen za podova i zidova, dok je drvo u vidu lažnih gredica primenjeno na plafonu i elementima nameštaja kako bi se prostoru dala toplina. U sličnom ritmu kombinovanja materijala, dnevni boravak se preko velikih balkonskih vrata otvara prema natkrivenoj terasi, na kojoj ukućani uživaju pored kamina ugrađenog u sto.

Polirani beton je na podovima i zidovima, dok je drvo u vidu lažnih gredica primenjeno na plafonu kako bi se prostoru dala toplina.

Osim masivnog trpezarijskog stola, pozicioniranog uz dnevni boravak ali odvojenog niskim betonskim zidom, još jedan sto za ručavanje smešten je na natkrivenoj terasi, ušuškan u obilju biljaka, piše Contemporist.

Činjenici da ukućani očigledno vole da se okupljaju oko stola doprinosi i okrugli sto namenjen društvenim igrama, smešten na granici otvorenog i zatvorenog prostora.

Iz trpezarije se stupa u prostranu kuhinju sa centralno pozicioniranim ostrvom ali i u još jedan dnevni boravak za primanje gostiju.

U njega se ulazi pomeranjem masivnih drvenih panela sa osovinskom rotacijom.

Jedna od prostorija stana namenjena je i kućnoj kancelariji. Svedena sadržajem, sa prozorima od poda do plafona, ova prostorija ima prijatnu atmosferu za rad.

Drvo, beton, drvo, pa onda beton

Kao i u ostatku stana u u spavaćoj zoni drvo i beton su preuzeli primat. U glavnoj spavaćoj sobi akcenat je stavljen na dekorativni drveni zid koji  je ujedno i zaleđina kreveta, a pomeranjem staklenih panela stupa se u prostrani garderober.

Glavnom kupatilu se pristupa iz garderobera, a betonski umivaonici prate tok uređenja ostatka prostora stana. Isti princip uređenja je ispoštovan i kod drugog kupatila.

Osnova stana:

Stan ima 449 kvadrata i dva dnevna boravka

Foto: Taller David Dana Arquitectura (TDDA)

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *