Arhitektura

Dubai gradi klimatizovani grad na 4,5 miliona m2

Megalomanski projekat nazvan Mall of the World zapravo je najveći šoping centar na svetu koji ima za cilj da privuče turiste u Dubai i tokom vrućih, letnjih meseci.

Dubai je bez sumnje velika turistička meka. Horde turista svake godine opsedaju ovaj moderan megalopolis u potrazi za zabavom i šopingom. Međutim, kada dođe leto i krenu vrućine poseta značajno opada. Stoga je Dubai rešio da izgradi novi šoping centar koji je zapravo pravi grad na 4,5 miliona kvadratnih metara koji će biti potpuno klimatizovan! Mall of the World biće, kako oni kažu, prvi grad na svetu u kojem se kontroliše spoljašnja temperatura vazduha.

mall-of-the-world-dubai-1

Najveći šoping centar na svetu spajaće klimatizovane ulice dužine sedam kilometara koje su zapravo kopije čuvenih ulica La Ramble u Barseloni, Oxford u Londonu i Brodveja u Njujorku.

mall-of-the-world-dubai-2

Sve ulice biće natkrivene staklom kako bi mogle biti klimatizovane na prijatnu temperaturu… za trošenje para. Mall of the World, pored stambenih delova, imaće i oko 100 hotela, bolnički centar kao i wellness zonu koja će se prostirati na oko 300 hiljada kvadrata.

mall-of-the-world-dubai-3

Dubai očekuje da će izgradnjom projekta Mall of the World značajno povećati broj turista jer će oni sada moći da posete ovu zemlju i u vrućim letnjim mesecima. Planirani godišnji broj turista popeće se na čak 180 miliona godišnje.

mall-of-the-world-dubai-4

Pogledajte i video-snimak budućeg klimatizovanog grada:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *