Aktuelno

Elektronska građevinska dozvola od 1. januara 2016.

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je uvođenje elektronske građevinske dozvole koja će moći da se dobije „samo jednim klikom“.

Na otvaranju Međunarodnog foruma o reformi sistema izdavanja građevinskih dozvola „Građevinske dozvole za konkurentniji region“, ministarka Zorana Mihajlović poručila je da je cilj uvođenja elektronskih dozvola da se naša zemlja učini dobrim ambijenton za investiranje, piše Tanjug.

Ministarka nije detaljnije objasnila kako će tačno izgledati izdavanje elektronske građevinske dozvole niti kako će izgledati taj sistem sa „samo jednim klikom“. Predpostavljamo da će to biti usluga na sajtu www.gradjevinskedozvole.rs.

Samo dva puta na šalteru

Ona je podsetila da je usvojen i Zakon o konverziji zemljišta, da će biti usvojen Zakon o ozakonjenju objekata, Zakon o komunalnim delatnostima i ostali.

Od trenutka kada se dobije građevinska dozvola može da počne da se gradi kao i da se investitori sada svega dva puta pojavljuju na šalteru za izdavanje građevinske dozvole. Ona je rekla da su ranije investitori morali da obiđu 17 institucija kako bi dobili saglasnost za izdavanje dozvole, dok sada sve to po službenoj dužnosti pribavlja lokalna samouprava.

Ministarka je takođe poručila da u Srbiji više neće biti nelegalne gradnje, najavljujući da će Predlog zakon o ozakonjenju objekata biti usvojen na vladi do kraja ovog meseca, i naći će se u parlamentu u novembru kada se očekuje njegovo usvajanje.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *