Građevinarstvo, Video

Geoinženjering šteti planeti

Ujedinjene nacije treba da uvedu moratorijum za projetke “geo-inženjeringa”, kao što su veštački vulkani i oblaci, kako bi se sprečilo zagrevanje planete i očuvali priroda, ljudi i svekoliki živi svet.

Za moratorijum su se založili predstavnici ekoloških vladinih i nevladinih grupa iz oko 193 zemalja, okupljeni na Međunarodnoj konferenciji o biodiverzitetu u japanskom gradu Nagoji, javile su agencije.

Rizik “geoinženjerstva” je velik, jer se manipuliše prirodom, njenim zakonima i pojavama koje nisu do kraja ispitani, upozorili su “zeleni”.

Deseto okupljanje predstavnika zemalja potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD) u Nagoji, u periodu od 18-29. oktobra, ima zadatak postavljanje dogovora oko strateških ciljeva za zaustavljanje dramatičnog gubitka svetskog prirodnog bogatstva i narušavanja ekosistema od kojih zavisi opstanak čovečanstva.
Podaci o ekološkom stanju planete, koji obuhvataju odnos postojeće svetske biološke različitosti i ljudsku potrošnju prirodnih resursa, svedoče da čovečanstvo živi čak 50 odsto iznad kapaciteta koje Zemlja proizivodi i koje može da podnese.

BEZ EKOLOŠKIH EKSPERIMENATA BEZ KONSENZUSA

Ne bi trebalo dozvoljavati stvaranje privida realnog života i ekološke eksperimente kojima se bavi geo-inženjering pre nego se u UN ne postigne konsenzus o svakom slučaju, izjavio je za Rojters kanadski stručnjak Pet Muni.

U projekete geo-inženjeringa, pored ostalog, spada veštačka fertilizacija okeana radi podsticanja rasta planktona koji se hrani ugljen-dioksidom, glavnim krivcem zagrevanja plenete. Ali, pritom se uništavaju alge, korali, ribe…

Zatim, veštačko uprskavanje morske vode u atmosferu radi smanjenja refleksije i kondenzacije oblaka. Veštački vulkani, odnosno dizanje u stratosferu azotnih materijala radi refleksije suncene svetlosti.

Projekti geoinženjeringa su i depoi ugljenika, duboko pod zemljom, koji mnoge zemlje grade radi skladištenja ugljen-dioksida koji nastaje u elektranama, rafinerijama i naftnim bušotinama.

Geoinženjering su i trilioni tankih solarnih reflektora postavljenih u svemiru radi regulisanja uticaja Sunca na Zemlju.

Pogledajte ovaj video snimak na kojem je zanimljivo objavljeno šta je zapravo geoinženjering:

(Tanjug)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Ruza

    TEsko da se nesto od ovoga kod nas primenjuje…

  2. Jelena

    Veliko hvala autoru na verovatno jedinom izveštaju iz Nagoje, koji se već završava i kako rekoše: Osim kozmetičkih promena se neće još dugo ništa promeniti po tom pitanju u Svetu. Kada ste već zagrebali po toj temi, možda bi bilo vreme pisati o geoinžinjeringu nad našim glavama koji zvanično ne postoji i rasvetliti sastav onoga čime nas zaprašuju svaki dan. Još niko nije objasnio šta je i čemu služi paučina koju nam bacaju, kako utiču na naše zdravlje agensi koje nemilice ispuštaju i od čega nas štiti geinžinjering, ako nam veštački zaklanja Sunce izaziva poplave, zemljotrese i ozonske rupe?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *