Građevinarstvo

Gigantski rotor za vetrenjače

Siemens proizvela je najduže lopatice rotora na svetu za turbine na vetar. Duge 75 metara, te lopatice su gotovo jednake rasponu krila aviona Airbus A380.

Počev od ove jeseni, lopatice rotora B75 biće ugrađivane u prototip priobalnog sistema na energiju vetra od šest megavati, u test-stanici u Osterildu, u Danskoj. Dok se kreće, svaki rotor pokriva 18.600 kvadratnih metara, odnosno površinu veliku kao dva i po fudbalska igrališta. Vrhovi lopatica kreću se brzinom i do 80 metara u sekundi ili 290 kilometara na sat.

Ovaj ogromni rotor napravljen je zahvaljujući specijalnim tehnologijama koje omogućuju Siemensu da izrađuje izuzetno snažne, a ipak lake strukture.

Za proizvodnju lopatice rotora B75, Siemens koristi patentirani proces integralne lopatice (Integral Blade) u kojem se cela lopatica izliva u jednom komadu, a izrađena je od epoksidne smole ojačane staklenim vlaknima i balsa drveta. Kao rezultat toga, lopatica nema ni šavove ni lepljene spojeve i izuzetno je robusna. Džinovski rotor, koji ima 154 metra, mora da podnese ogromne mase vazduha, jer trpi udare energije od 200 tona vazduha u sekundi kada vetar duva brzinom od 10 metara u sekundi.

Zahvaljujući još jednom patentiranom procesu, procesu kvantne lopatice (Quantum Blade), težina lopatice rotora manja je za 20 odsto od težine konvencionalno proizvedenih lopatica. Zahvaljujući tome, kućišta, tornjevi i temelji takođe mogu da budu lakši, što smanjuje troškove objekta.

Siemens proizvodi elektrane na energiju vetra 30 godina. Dok su prve turbine na vetar proizvodile 30 kilovata energije i imale lopatice rotora duge pet metara, najnovije turbine mogu da proizvedu šest megavati energije. Elektrane na vetar predstavljaju deo ekološkog portfolija Siemens-a, kojim je ova kompanija ostvarila oko 30 milijardi evra prihoda od prodaje u poslovnoj 2011. godini.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Warren Buffet uložio milijardu dolara u energiju vetra | Gradnja

    […] Buffet pa je njegova kompanija Berkshire Hathaway od kompanije Siemens AG nedavno naručila turbine na vetar snage 1.050 megavata u vrednosti od čak milijardu […]

  2. Transport najveće lopatice za vetroturbinu na svetu | Gradnja

    […] Pogledajte kako izgleda proizvodnja lopatice čija dužina je jednaka rasponu krila aviona Airbus A380. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *