Aktuelno

Goli otok postaje kongresni centar?

Goli otok mogao bi postati veliki centar za rešavanje svetskih problema.

Muzej kao spomen-dom s jedne strane i centar za reševanje bitnih društvenih problema s druge strane – tako su studenti Arhitektonskog fakulteta u Grazu zamislili memorijalni prostor Golog otoka.

36 studenata boravilo je od 4. do 12. aprila na Golom otoku, gde su u sklopu nastave učestvovali u radionici o osmišljavanju sadržaja toga memorijalnog mesta na kojem su stradali mnogi koji se nisu slagali s tadašnjim režimom, piše Jutarnji.

Vizuelizacija: Martin Ewald Eggel
Vizuelizacija: Martin Ewald Eggel

Projekt je sastavljen od dva dela: studija 1 i studija 2. Prvi predstavlja mesto sećanja, a drugi mesto susreta, a mentori su bili professor Roger Riewe sa asistentima Žigo Kreševičem i Arminom Stockerom sa Instituta za Arhitektonske Tehnologije na Tehničkom univerzitetetu u Gracu.

– Studio 1 je projekat u kojem su studenti osmišljavali muzejski prostor, gde bi posetioci Golog otoka mogli saznati sve o mračnoj prošlosti mesta. Tu bi bio i prostor za radionice. Drugi projekat je ambiciozniji i u okviru njega gradio bi se centar za susrete – pojašnjava Žiga Kreševič, inicijator projekta.

Ovaj drugi deo projekta zanimljiv je i zato što su studenti i njihovi profesori zamislili da se u jednom prostoru, možda i u kaznionicama koje bi se obnovile, uspostavi centar za rešavanje sukoba. Kreševič spominje kako bi bilo dobro da se na neutralnom terenu u tom centru susreću svetski lideri čije su države u sukobima.

– Sigurno da za to ostrvo ne bi bilo primereno otvoriti restoran s ćevapima, ima dovoljno drugih ostrva s ovakvim sadržajem – kaže Kreševič.

Ideja za takav projekat, objašnjava Kreševič, pala mu je na pamet nakon što je nekoliko puta bio na Golom otoku.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *