Aktuelno

Gradi se Ambasada Srbije od 1.400 kvadrata u Abudži

U Abudži, glavnom gradu Nigerije, počela je izgradnja ambasade Srbije i rezidencije srpskog ambasadora, po ugovoru koji je pre dva meseca zaključio bivši vrh Ministarstva spoljnih poslova s firmom Enegroprojekt.

Kako prenosi Dnevnik, za izgradnju zdanja u Abudži od oko 1.400 kvadratnih metara i rezidencije ambasadora od oko 200 kvadrata država je „Energoprojektu” zauzvrat ustupila svoja dva objekta u glavnom gradu Perua Limi i objekat u prestonici Ugande Kampali.

Reč je o bivšim diplomatskim predstavništavima nekadašnje SFRJ, koje je Srbija dobila u postupku sukcesije, ali ih odavno ne koristi.

U Ministarstvu spoljnih poslova „Dnevniku” je potvrđeno da je ugovor s Enegroprojektom zaključen 30. maja ove godine na bazi zaključka koji je usvojila prethodna Vlada Srbije na čelu s Mirkom Cvetkovićem, a ugovor je potpisao tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Kako se dalje navodi, resorno ministarstvo je sredinom maja, u vezi s tadašnjim nacrtom ugovora, zatražilo pravno mišljenje Republičkog javnog pravobranilaštva, koje je dalo niz sugestija za poboljšanje i preciziranje formulacijama u nacrtu ugovora.

Pravobranilaštvo je predložilo ministarstvu da koriguje ugovor, a sve u cilju zaštite imovinskih prava i interesa Srbije, jer ne može biti reči o „ugovoru o kupoprodaji nepokretnosti radi izgradnje”.

Pravobranilaštvo je pocenilo da bi bilo celishodnije zaključenje jednog osnovnog ugovora iz kojeg bi proizašli pojedinačni ugovori, koji za predmet imaju promet navedenih prava na nepokretnostima u inostranstvu.

U Ministarstvu spoljnih poslova su tim povodom naveli da su po ugovoru novi diplomatsko-konzularni objekti striktno i jasno preneti u vlasništvo Srbije i da tokom izgradnje objekata u Abudži država neće imati nikave izdatke iz budžeta.

„Srbija je odavno dobila u Abudži zemljište da na njemu izgradi svoje zgrade ambasade i rezidencije, ali kako to nije bilo moguće zbog nedostatka sredstava u prethodnom periodu, država je došla u situaciju da nam se to zemljište, ukoliko na njemu nešto ne počnemo da gradimo, oduzme”, rečeno je „Dnevniku” u Ministarstvu spoljnih poslova.

Takođe je navedeno da se pojavilo interesovanje kompanije „Energoprojekt” za zgradama u Peruu i Ugandi koje država ne koristi decenijama, a gde ta firma ima svoje kompanije i potrebne su im prostorije, pa je zbog toga i sklopljen predmetni ugovor.

Prema planu, nova zdanja u Abudži trebalo bi da budu izgrađena do kraja 2013. godine. Za potrebe svog diplomatskog predstavništva u Nigeriji Srbija trenutno iznajmljuje objekat.

(Dnevnik)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *