Aktuelno, Antigradnja

Kusturica ruši tvrđavu jer mu treba kamen za Andrićgrad

Nakon što je porušio napuštene kuće po selima Popovog polja, Kusturica je hteo da sruši i most i stare železničke stanice.

Grupa građana Trebinja zaustavila je bagere koji su nameravali da sruše staru austrougarsku tvrđavu Petrinja na brdu iznad tog gradića u istočnoj Hercegovini. Radnike je poslao režiser Emir Kusturica koji po ruševinama i starim zdanjima u Hercegovini i istočnoj Bosni skuplja klesani kamen za svoj “Andrićgrad” koji podiže kod Višegrada.

Banjalučki portal Buka prenosi da je Kusturica nakon napuštenih starih kuća i štala u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju srušio i deo austrougarske utvrde Petrinja iznad Trebinja.

Bager je uništio prednju stranu tvrđave, a dvadesetak građana automobilima je blokiralo cestu kako bi spriječili da se kamen preveze do Višegrada.

Profesor Dragan Anđelić rekao je za Buku da su slučajno vidjeli da je bager na tvrđavi pa se samoinicijativno okupila grupa građana koja je uspela da zaustavi rušenje. “Nećemo dozvoliti da neko ruši naše kulturno istorijsko blago i tražićemo da se porušena tvrđava obnovi”, najavio je Anđelić.

Gradonačelnik je priznao da je telefonom dao dozvolu Kusturici da sruši tvrđavu Petrinju, ali pod uslovom da za to dobije sve potrebne dozvole. Kusturica je tvrdio da je Petrinja od ranije srušena, pa mu je gradonačelnik poverovao. “Mislio sam da je tvrđava u lošem stanju, ali sada vidim da nije bilo tako”, rekao je gradonačelnik Trebinja.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. dex

    Koji je to retard majko mila !!!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *