Aktuelno, Materijali

Heliotrop: Zgrada koja generiše 5x više energije nego što troši

Zamisao arhitekte Ralph Discha  o rotirajućoj solarnoj zgradi pretvorila se u stvarnost. Heliotrop je pametna zgrada koja ne samo da generiše dovoljno energije za sve njene potrošače već i ostaje viška koju vraća u energetski sistem i samim tim donosi prihode za njene vlasnike.

Heliotrop maksimalno iskorišćava sunce rotirajući se zajedno sa njim tako da „hvata“ svu dnevnu svetlost uz pomoć tropanelnih eko-prozora i krova pokrivenog solarnim ćelijama i termalnim cevima. Rezultat je zgrada koja troši pet munja energije nego što sama generiše.

Pre 25 godina Ralph Disch se borio protiv izgradnje nuklearne centrale u njegovom rodnom gradu Friburgu u Nemačkoj. Tvrdio je da sunčeva svetlost može da obezbedi dovoljno energije i da alternativni izvori energije nisu dovoljno iskorišćeni. Izgradnjom Heliotropa ispostavilo se da je u pravu. Ova zgrada zahvaljujući svom kinetičkom dizajnu iskorišćava sve što sunce može da pruži. Postavljena je stub pa može da se rotira 180 stepeni u pravcu kretanja sunca. Solarni paneli od 6.6 kWH proizvode struju a cevima ograda struji voda koja se zagreva omogućavajući grejanje stanova tokom hladnih dana. Ova zgrada takođe koristi kišnicu i otpadnu vodu kao tehničku vodu u domaćinstvu.

Ovo je svakako svetao primer jednog održivog sistema u građevinarstvu i arhitekturi koji je ekološki svestan i čuva prirodnu okolinu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Miloje

  Znaci nemas racun za struju. Super!

 2. katics

  ne da nemas racun za struju nego ti jos elektro distribucija dodje duzna 🙂 

 3. Miloje

  Uuu da stavarno! U pravu si! 🙂

 4. Stambena zgrada koja zarađuje prodavajući višak struje | Gradnja

  […] Pogledajte i objekat Heliotop: zgradu koja proizvodi pet puta više struje nego što troši. […]

 5. cvetko kojic

  Svaka cast za novitete u gradjevinarstvu.Gde se mozemo vise informisati o slicnim objektima i samoj tehnologiji gradnje istih .Hvala

Ostavite odgovor

Obavezna polja *