Građevinarstvo

Stambena zgrada koja zarađuje prodavajući višak struje

U Berlinu je nedavno podignuta energetski efikasna zgrada u kojoj stanari ne samo da ne plaćaju struju već čak i od nje zarađuju.

Biro Deimel Oelschläger Architekten potpisuje projekat nove zgrade nulte emisije toplote. Zahvaljujući sistemu povratka toplote putem ventilacije, koji je postignut visokim stepenom izolacije objekta i modernim tehnologijama kao što su fotonaponski paneli, proizvodi se višak električne energije koji se vraća u gradsku mrežu.

Ova sedmospratnica ima prozore od trostrukog stakla, izolaciju po najvišim standardima energetske efikasnosti za pasivni objekat i to tako da je praktično hermetički zaptivena!

zgrada-bez-racuna-04

Čelična konstrukcija nosi drvenu fasadu na južnoj strani koja dozvoljava visoku penetraciju sunčeve svetlosti u enterijer. Svaki od 21. stana projektovan je tako da pruža visoki nivo fleksibilnosti ali i mogućnost reorganizacije pa se sobe mogu spajati i razdvajati po želji budućih stanara.

zgrada-bez-racuna-01 zgrada-bez-racuna-02 zgrada-bez-racuna-03 zgrada-bez-racuna-05 zgrada-bez-racuna-06 zgrada-bez-racuna-07

 

Pogledajte i objekat Heliotop: zgradu koja proizvodi pet puta više struje nego što troši.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *