Rok za prijavu je 29. avgust 2024. godine; Foto: admuseo.fi
Konkursi

Idealan posao: Međunarodni konkurs za muzej arhitekture i dizajna u Helsinkiju

Traži se idejno rešenje zgrade koja neće koštati više od 70 miliona evra, kao i da se njeno otvaranje može očekivati do 2030. godine.

Ima li boljeg posla za arhitektu nego da dizajnira zgradu muzeja arhitekture i dizajna? I to u Helsinkiju! Elem, u Finskoj je danas, 15. aprila, raspisan međunarodni otvoreni konkurs za dizajn kako bi se pronašao arhitektonski tim za oblikovanje nove muzejske zgrade, planirane na lokaciji u južnoj luci u Helsinkiju.

Objekat će predstavljati dom za novi muzej arhitekture i dizajna, koji je formiran spajanjem helsinškog Muzeja dizajna i Muzeja finske arhitekture.

Konkurs se odvija u dve faze, dok  će rezultati biti objavljeni u septembru 2025. godine. Onlajn seminar u vezi s ovim takmičenjem, otvoren za sve zainteresovane učesnike, biće održan 24. aprila 2024. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Otvaranje planirano za 2030. godinu

Konkurs raspisuju Fondacija za finski muzej arhitekture i dizajna i kompanija za razvoj nekretnina ADM, u saradnji sa gradom Helsinkijem i Finskim udruženjem arhitekata (SAFA), a planirano je da zgrada bude otvorena 2030. godine.

„Centralna misija novog muzeja biće ’demokratizacija alata dizajna’, oslanjajući se na istoriju i sadašnjost finske i nordijske arhitekture i dizajna kako bi se vodio program javnih aktivnosti koje će sagledati kako su dizajnersko razmišljanje i veštine relevantne za izazove sa kojima se suočavamo kao pojedinci i društva u svetu koji se brzo menja“, navodi se u raspisu.

Novoformirana kolekcija, fokusirana na finsku arhitekturu i dizajn, sadržaće preko 900.000 artefakata, uključujući predmete, prepisku, modele i fotografije koje dokumentuju rad međunarodno poznatih arhitekata kao što su Aino i Alvar Aalto, Eero Aarnio, Maija Isola, Mati Suuronen i mnogi drugi, kao i dizajnerski brendovi poput Marimekkoa, Nokije i Fiskarsa.

Matti Suuronen: Futuro – mobilna kuća za odmor, 1968; Foto: Foto: admuseo.fi

Ukupan budžet projekta je oko 105 miliona evra, s tim da troškovi izgradnje muzeja ne prelaze 70 miliona evra.

Lokacija za novi muzej je napušteno nekadašnje pristanište u  istorijskom delu obale u centralnom Helsinkiju, u blizini znamenitosti koje uključuju gradski pijačni trg, pravoslavne i luteranske katedrale i užurbani park Esplanade.

Mesto takmičenja i područje oko njega određeni su tamponom zonom Uneskove svetske baštine – Tvrđave Suomenlina na moru.

Konkursni podnesak traži dizajn nove zgrade, ukupne bruto površine od 10.050 kvadratnih metara, sa približno jednakom podelom površine za javnu i tzv. back-of-house upotrebu.

Muzej je zamišljen kao prostor za održavanje izložbenih aktivnosti koje će biti izuzetno raznovrsne i dinamične, uz prostor za izlaganje istorijskih zbirki.

Ukupan budžet projekta je oko 105 miliona evra, s tim da troškovi izgradnje muzeja ne prelaze 70 miliona evra (nivo cena u septembru 2023. godine).

Lokacija na kojoj je planiran novi muzej; Foto: admuseo.fi

Prijava za prvu fazu do 29. avgusta

Upravo otvorena faza konkursa, Faza 1, poziva učesnike da svoje predloge zadrže na konceptualnom nivou, uz zahtev za predloge koji stavljaju veći naglasak na celokupni koncept, a ne na detaljne planove i delove ili fotorealistične vizuelizacije. Prijava za Fazu 1 je ograničena na najviše 12 A3 svezaka, dok je rok za slanje 29. avgust 2024. godine.

Međunarodni žiri sastavljen od vodećih arhitekata, kulturnih stručnjaka i kreatora politike ocenjivaće prijave na konkurs. Na kraju 1. faze konkursa, biće odabrano od 3 do 5 radova koji će napredovati u 2. fazu, gde će koncepti biti razvijeni u održive predloge.

Učesnici izabrani za Fazu 2 konkursa biće obavešteni u decembru 2024. godine, a druga faza će biti otvorena u februaru i trajaće do kraja maja 2025. godine.

Na kraju takmičenja žiri će dodeliti nagrade od 50.000, 35.000 i 25.000 evra za prvo, drugo i treće mesto.

Konačni rezultati biće objavljeni u septembru 2025. godine.

Na kraju takmičenja žiri će dodeliti nagrade od po 50.000, 35.000 i 25.000 evra za prvo, drugo i treće mesto, uz mogućnost otkupa od 20.000 evra za preostala dva dizajna.

Sve ostale važne informacije u vezi sa konkursom i prijavama, kao i pristupni link za onlajn seminar 24. aprila, možete pronaći ovde.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. maki

    savet, čitajte raspis/brief konkursa! u njemu piše da lead designer mora biti rezident i posedovati licencu u EU zemlji ili zemlji koja je članica Agreement on Government Procurement, a Srbija nije članica istog, tako da naši arhitekti bez eksternog odgovornog projektanta ne bi mogli ni da učestvuju.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *