Hotel „Crni vrh“ na Divčibarama izgrađen je uz primenu Alumil sistema; Foto: Alumil
Promo

Hotel Crni vrh na Divčibarama: Alumil sistemi za visoku energetsku efikasnost

Arhitekte su imale apsolutnu podršku Alumila da sve ono što su zamislili sprovedu u delo, pa čak i da neke velike staklene površine učine energetski efikasnim.

Luksuzni hotel „Crni vrh“ je multifunkcionalni ugostiteljski objekat smešten u neverovatno lepoj i pitomoj prirodi Divčibara kod Valjeva, u okruženju borove šume, na nadmorskoj visini od 980 metara.

Svečano otvoren 2019. godine, hotel je izgrađen je prema projektu studija Revolution Architects, kome je podršku prilikom projektovanja pružila kompanija Alumil svojim aluminijumskim sistemima.

U novom videu, osnivač i vlasnik ove beogradske arhitektonske prakse, arhitekta Jugoslav Jugović, upoznao nas je sa najvažnijim karakteristikama ovog energetski efikasnog objekta.

Sprovedeno u delo sve što je zamišljeno

Kako navodi Jugović, hotel „Crni vrh“ je svojom inovativnom formom i dizajnom postao reper za ugostiteljstvo i hotelijerstvo u zapadnoj Srbiji, čime je podstakao dalji razvoj turizma na Divčibarama.

Kao specifičnost ovog projekta ističe to što je investitor imao samosvest za energetskom efikasnošću, te je u objekat ugrađeno 25 geotermalnih sondi, koje su sa solarnim panelima na krovu sale ukrštene u jedan sistem energetske efikasnosti.

„To je, naravno, realizovano uz građevinske delove koji su nam to obezbedili, kao što su stolarija na najvišem nivou, gde smo imali apsolutnu podršku Alumila da sve ono što smo zamislili sprovedemo u delo i čak i neke velike staklene površine učinimo energetski efikasnim“ – istakao je Jugović.

Podrška i saveti iz Alumila umnogome su doprineli energetskoj efikasnosti objekta; Foto: Screenshot (YouTube/Alumil Srbija)

Imali smo zasečene staklene površine na kojima sam insistirao i Alumil me je ispratio sa svojom tehničkom podrškom i sa svojim savetima i detaljima.

U okviru hotelskog kompleksa nalazi se i restoran 4 koji je, kako navodi beogradski arhitekta, bio vrlo izazovan u delu staklenih fasada.

“Čak iako je možda najmanji objekat u sklopu kompleksa hotela, restoran 4 je bio vrlo izazovan sa staklenim fasadama. Imali smo zasečene staklene površine na kojima sam insistirao i Alumil me je ispratio sa svojom tehničkom podrškom i sa svojim savetima i detaljima” – ističe arhitekta Jugović.

Potpis u vidu umetničkog dela

Osnivač i vlasnik studija Revolution Architects dodaje da se on i njegove kolege trude da svaki njihov objekat ima drugačiji karakter, gde prilikom kreiranja koncepta koriste različite arhitektonske stilove kojima dodaju elemente savremene arhitekture.

„Ono što je jako bitno u ovom hotelu je da ostavimo neki svoj potpis, sa nekim svojim umetničkim delom, to je u ovom slučaju kamin koji smo radili u bakru. Takođe, u Prezident apartmanu postoji jedan luster koji je napravljen od divljeg oraha, a tu je i glava na ulazu koja je visoka preko 2,5 metra“ – navodi na kraju Jugoslav Jugović.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *