Foto: Lamex
Promo

Domaća kompanija Lamex pokrenula proizvodnju održivih ploča za nameštaj

Ove otporne i luksuzne ploče namenjene su novim generacijama, koje brinu o tome da prostor u kojem borave bude zdrav, a materijali strogo kontrolisani.

Portfolio kompanije Lamex je širok i kreće se od proizvodnje nameštaja, sobnih vata, ventilisanih fasada, sanitarnih kabina, do prodaje pločastih materijala. Osnovana 2004. godine, kompanija iz Novog Sada ove godine puni dve decenije od osnivanja i, kao rezultat strateškog promišljanja, krenula je u pravcu sopstvene proizvodnje.

Tako je nastao proizvod po imenu Vellutomat enterijerske ploče koje ostavljaju besprekoran taktilni i vizuelni utisak, a projektovane su tako da mogu da odgovore na savremene zahteve u pogledu performansi, dekorativnosti i usklađenosti sa EU standardima.

Sa redukovanom emisijom formaldehida, bez halogena, i ostalih štetnih supstanci.

U stopu ih prati po istim standardima izrađen proizvod Lustroenterijerske ploče visokog sjaja u bazičnim dekorima, koje dolaze u „čistoj” beloj i crnoj boji i njihovim nijansama, te su kao takve idealne za kombinovanje sa mat Vellutom.

Ključ ove kolekcije je u kontrastu i međusobnom isticanju Velluto i Lustro strukture. Kroz dve prirode sjaja i mata, nijanse bež, hladnih, zemljanih i tamnih tonova, prikazuju se elegantni, moderni enterijeri.

„Kreirali smo liniju koja treba da nas predstavi svojim kvalitetom, prepoznatljiva, sa redukovanom emisijom formaldehida, bez halogena, i ostalih štetnih supstanci. Otporna i održiva ploča za nove generacije koje brinu o tome da prostor u kojem borave bude zdrav, a materijali strogo kontrolisani“ – navode iz Lamexa.

Kolekcija Velluto i Lustro iz Lamexa; Foto: Lamex

Zdravo stanovanje i ekološka svest

Današnji enterijeristi vode računa o upotrebi zdravih materijala, a budući da su u Lamexu svesni sve veće važnosti kvaliteta vazduha u enterijeru, za ploče se koriste materijali koji imaju proverenu emisiju VOC-a (volatile organic compounds – isparljiva organska jedinjenja).

Na primer, ploče sa oznakom E1 E05 TSCA su ploče sa malim sadržajem formaldehida, i sertifikovane su u skladu sa regulativama u Evropi i SAD-u.

„Nama je veoma važno naše ploče budu od najboljih materijala. Zato zastupamo premijum brendove EGGER i Fundermax. Međutim, sada posmatramo materijale i kao sastavne ‘delove’ naše linije  Velluto. Performanse materijala važne su isto koliko i kontrola supstanci od strane nezavisnih instituta“ – kažu iz Lamexa.

Kompanija Lamex je poslednjih godina pokrenula više akcija u skladu sa očuvanjem životne sredine.

Takođe, iz Lamexa napominju da treba misliti o redukciji CO2 pri samom procesu proizvodnje, korišćenju materijala koji se dobijaju reciklažom i ponovo mogu da se uključe u proces proizvodnje i/ili dobijanja energije.

„Obe kompanije koje zastupamo, i EGGER i Fundermax godinama u nazad razvijaju svoje proizvodnje tako da štede CO2 i koriste materijale iz reciklaže, štedeći šumske resurse. Na primer, Fundermax kompakt se proizvodi od 65% papira iz  obnovljivih izvora od recikliranog drveta ili kartona“ – kažu iz Lamexa.

Ističu da je kompanija poslednjih godina pokrenula akcije u skladu sa očuvanjem životne sredine – postavili su solarne panele na površini od 1.600 m², zasadili preko 3.000 sadnica u krugu fabrike i izgradili showroom u potpunosti kao „zeleni objekat“.

Površinski sloj ploče čini formula bez halogena, plastifikatora, formaldehida i teških metala; Foto: Lamex

Materijal kao polazišna tačka za kvalitet celog enterijera

Velluto ploče iz Lamexa, mat strukture, sastoje se od MDF ploče tipa E1 E05 TSCA, obostrano oplemenjene 2D PET laminatom u matu debljine 0,33 mm, a ploče dolaze sa zaštitnom folijom.

PET Laminat koji čini površinu ploče Velluto (mat)/Lustro (sjaj) u skladu je sa REACH regulativama. Površinski sloj čini formula bez halogena, plastifikatora, formaldehida i teških metala.

Foto: Lamex
Foto: Lamex
Foto: Lamex
Foto: Lamex

MDF je proizveden u EU, u skladu sa CARB regulativom za ograničavanje štetnih emisija formaldehida.

Kod Velluto površine, radi se o „dubokom“ matu, ili top matu, izuzetno prijatnom na dodir. Površine su:

  • otporne na ogrebotine
  • otporne na tečnost
  • otporne na isparenja
  • otporne na svetlost
  • otporne na buđ
  • oslobođene formaldehida
  • lake za čišćenje.

MDF je proizveden u EU, u skladu sa CARB regulativom za ograničavanje štetnih emisija formaldehida.

Dekori Velluto kolekcije

Kolekcija dekora je savremena paleta, mirnih i prigušenih tonova, koji su namenjeni modernoj klasici. U skladu sa razvojem dekora kod vodećih bredova, pojavljuju se mirne, bež nijanse, kao i zemljani tonovi, koji prostor čine “u skladu sa prirodom”.

Dekori se međusobno savršeno dopunjuju i lako čine organsku celinu. Tu su takođe i “hladne” nijanse teget i sive, koje daju poseban ton svakom enterijeru.

“Hladne” nijanse, teget i sive daju poseban ton svakom enterijeru; Foto: Lamex

Preuzmite katalog

Iako nova, kolekcija Velluto iz Lamexa je već prepoznata kao materijal i upotrebljena je na projektu poslovno-stambenog kompleksa Skyline Belgrade (faza 3, objekat B) i još nekoliko značajnih projekata.

Velluto katalog možete pogledati i/ili preuzeti na ovom linku, a dostupan je i u flip varijanti na veb lokaciji ovde.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *