Panel „Imam li čoveka?“ na konferenciji BuildUp; Foto: Gradnja
Aktuelno

Imam li čoveka? Kako rešiti nedostatak radne snage u arhitekturi i građevinarstvu

Kako razviti timove, zadržati postojeću radnu snagu i zaposliti novu? Ovo su goruća pitanja za sve projektantske timove u Srbiji.

Povećana građevinska aktivnost u Srbiji razlog je zašto domaće arhitekte i građevinski inženjeri ne samo da nemaju puno problema da pronađu posao već i što mogu da ga biraju.

U Srbiji se trenutno izvodi preko 3.000 stanova, 10 autoputeva i brzih saobraćajnica, grade se mnogobrojni hoteli i proizvodni pogoni, a kuće i vikendice u prirodi nikad nisu bile popularnije.

Na Mapi gradilišta portala Gradnja trenutno ima preko 1.600 gradilišta – od stambenih kompleksa, preko poslovnih zgrada pa sve do hala, hotela, škola…

U planu su brojni novi infrastrukturni, javni i stambeni objekti…

Ko će uraditi sve te projekte?

“Imam čoveka!” jedan je najpopularnijih Viber stikera portala Gradnja, a govori o tome koliko je zapravo teško naći čoveka koji će završiti neki posao.

Ovaj stiker poslužio je kao inspiracija za ceo jedan panel na konferenciji BuildUp 2022 koji će se zvati “Imam li čoveka?” a baviće se pitanjem razvoja timova i zapošljavanja u svetu arhitekture i građevinarstva.

Na teme kako razviti timove, zadržati postojeću radnu snagu i zaposliti novu, govoriće Lela Alempijević (Zabriskie), dr Tatjana Beatović (Modulor) i Rada Anđelić (Energoprojekt), dok će moderator panela biti Miljan Mikić (Orook).

Marija Simeunović (Arhitektura biznisa) održaće predavanje o tome kako razviti timove koji traju.

Konferencija BuildUp 2022 u Beogradu 16. novembra

Druga po redu konferencija BuildUp 2022: Powered by TECE je jedinstvena prilika da od najrelevantnijih ljudi iz domaće i regionalne prakse iz prve ruke čujete kako da se izborite sa brojnim izazovima u arhitekturi u turbulentnim i neizvesnim vremenima koje nam predstoje.

Kupite ulaznicu

Konferencija BuildUp 2022 je odlična prilika da stupite u kontakt sa vodećim stručnjacima, upoznate se sa gorućim temama iz sveta arhitekture i građevinarstva, razmenite svoja iskustva sa mnogobrojnim kolegama, ali i ostvarite značajne B2B kontakte.

Konferencija BuildUp 2022: Powered by TECE zakazana je za 16. novembar 2022. godine.

Cena ulaznice je 5.000 dinara + PDV. Svoje mesto možete rezervisati već sada popunjavanjem online formulara.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Milojko

  Uopste nije problem.Ko voli da radi u inostranstvu?Dajte ljudima bolje plate,bolje doprinose,uslove zastite na radu i tretirajte ih kao ljude ne kao vase robove.Postujte radno vreme i neradan vikend i imacete radnika koliko hocete.

 2. Realista

  A šta ćemo sa platama u arhitekturi? Kako neko da zadrži tim ako ne zna da li će moći da ga plati? Plate su dalje su mizerne u odnosu na toliku izgradnju. Zašto? Zato što su cene projektovanja i dalje mizerne. Kad će taj problem početi da se obelodanjuje i rešava? Imam utisak da veći deo kolača u procesu uzmu marketari i prodaja na kraju jer nove agencija za nekretnine (luksuzne i ekskluzivne) niču ko pečurke. Za izvođače se zna da najbolje prođu. Projektanti su tu više kao nužno zlo, ne oni koji (mogu da) daju dodatnu ogromnu vrednost.

  1. Igor Conić

   Tako je. I to će biti tema panela.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *