Arhitektura, Izdvojeno

Istanbul na vodi: Grade se veštačka ostrva s marinom

Biser Istanbula ambiciozni je projekat kojim će se granice grada na Bosforu pomeriti na vodenu površinu.

Po projektu arhitektonskog biroa Forum Studio, uskoro počinje izgradnja impresivnog projekta ukupne površine 166.000 kvadratnih metara koji će biti izgrađen na veštačkim ostrvima. Biser Istanbula biće okrenut ka moru Marmara i krasiće ga mnogobrojni neboderi, luskuzni hoteli i raskošni tržni centri a sve u cilju „preporoda Istanbula kao globalne turističke destinacije“ kako kažu arhitekti.

Pearl-of-Istanbul-Forum-Studio-location-1020x610

Da bi se marina zaštitila od nemirnog mora, a i da bi se pokazala snaga ovog turskog velegrada, oko marine će biti podignuta veštačka ostrva.

 

Fokusna tačka projekta zvanog Biser Istanbula biće marina koja će moći da primi 500 jahti kao i velike kruzere. Da bi se ona zaštitila od nemirnog mora, a i da bi se pokazala snaga ovog turskog velegrada, oko marine će biti podignuta veštačka ostrva, piše ArchDaily.

Pearl-of-Istanbul-Forum-Studio-lead-1020x610

Veštačka ostrva će biti zelene oaze sa luskuznim kućama i restoranima.

Pearl-of-Istanbul-Forum-Studio-05-1020x610

Gradnja bi trebala da krene čim se odobri projekat.

Pearl-of-Istanbul-Forum-Studio-04-1020x610 Pearl-of-Istanbul-Forum-Studio-02-1020x610 Pearl-of-Istanbul-Forum-Studio-master-plan-1020x610 Pearl-of-Istanbul-Forum-Studio-01-1020x610

Nedavno smo pisali o planu Istanbula da ruši solitere kako bi zaštitio panoramu grada. Izgleda da je plan krenuo u drugom smeru…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *