Robna kuća Selfridges u Birmigemu; Foto: © Flickr user Bs0u10e0 licensed under CC BY-SA 2.0
Arhitektura

Bullring – Najružnija zgrada u Britaniji ili smela arhitektonska ideja?

Iako dizajn ovog tržnog centra ne prestaje da deli britansku javnost, „zgradu-haljinu“ robne kuće Selfridges i dalje svi žele da vide kad dođu u Birmingem.

Birmingem znamo uglavnom po seriji „Peaky Blinders“, koja se dešava pre stotinak godina i to u uglavnom maglovitim i zadimljenim ulicama sa kućama od crvenih cigala (tipična Britanija, zar ne?) i po glamuroznom bendu Duran Duran.

Naravno, tu je i večiti derbi Aston Villa – Birmingham. Takođe, znamo da se ta provincija zove „Black Country“, što joj je nadimak od ogromne količine dima i uglja koji je ovde bio prisutan. Ne zvuči obećavajuće.

Ali, pre više od deceniju, Birmingem je skupio hrabrosti i iskoračio „u budućnost“, reosmislivši svoj centar (od tamnocrvenih cigala sa patinom dima) jednom futurističkom građevinom; tačnije, sklopom građevina pod nazivom Bullring.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Futuristička građevina okružena je tamnocrvenom opekom sa patinom dima; Foto: Luke Matthews (Unsplash)

Zvezda vodilja za arhitekte i urbaniste

Gotovo nalik na Guggenheim Bilbao, ova „riba na suvom“ sa srebrnim krljuštima osvanula je tik pored katedrale na jednom od centralnih trgova. I danas je jedna od atrakcija za turiste i zvezda vodilja za arhitekte i urbaniste.

U Birmingemu je postojala pijaca pod nazivom Bull Ring (odvojeno), i tržni centar Market Hall, koji je bio građen u tradicionalističkom stilu, još 1836. ali je srušen u nemačkom bombardovanju 1940. godine, pa je nova vlast rešila da napravi novi tržni centar 1955. godine, u stilu moderne sa elementima brutalizma, projekat firme John Laing & Sons.

Otvorili su ga 1964. godine u punom sjaju članovi kraljevske porodice i najviši državni zvaničnici.

Bullring je smešten u blizini katedrale u centru grada; Foto: Wikimedia

Tržni centar se danas sastoji od dve glavne zgrade koje su povezane podzemnim prolazom oivičenim prodavnicama.

Ali, Bull Ring nije „dobro ostario” i ubrzo je postao generalno smatran nesrećnim primerom brutalističke arhitekture iz 1960-ih, sa svojim kutijastim sivim betonskim dizajnom i izolacijom unutar kružnih puteva povezanih samo pešačkim podzemnim prolazima.

Do 1980-ih već ga nije ga volela ni britanska javnost i ovaj objekat je doprineo popularnoj koncepciji da je Birmingem betonska džungla puna trgovačkih centara i autoputeva. Ali, onda se desio preporod. Stari Bull Ring je srušen na prelazu vekova i počeo je da se gradi novi, pod nazivom „Bullring“ (spojeno, iz nekog razloga).

Tržni centar Bullring koji je nikao najvećim delom je planirao i projektovao arhitekonski studio Benoy, a on se danas sastoji od dve glavne zgrade (East i West Mall) koje su povezane podzemnim prolazom oivičenim prodavnicama, a takođe se do njega može doći sa centralnog trga Trga Svetog Martina preko staklenih vrata.

Dve glavne zgrade šoping mola povezane su podzemnim prolazom; Foto: Pixabay

Dramatičan dizajn Jana Kaplickog

Oba ova mola su pokrivena staklenim krovom poznatim kao SkyPlane, koji pokriva 7.000 kvadratnih metara i izgleda kao da lebdi, odnosno, da nema vidljive podupirače.

Dva tržna centra se interno razlikuju po dizajnu. Balustrade u East Mallu se sastoje od integrisanih staklenih „dragulja“ unutar metalnog okvira i različitih su boja, koje su stvorene poliesterskim premazom u prahu.

Bullring je ipak najpoznatiji po svojoj „dramatičnoj” zgradi u kojoj se nalazi ogranak robne kuće Selfridges, a koja je rađena prema dizajnu firme Future Systems, sa češkim neofuturistom Janom Kaplickim (1937–2009) kao glavnim arhitektom.

Robnu kuću Selfridges projektovala je firma Future Systems Jana Kaplickog; Foto: Reuben Hustler (Unsplash)

Neko bi možda mislio da je u pitanju giganstka nasukana riba sa srebrnim krljuštima, ali ne – tajna je u haljini!

Prodavnica je „presvučena” sa 15.000 sjajnih aluminijumskih diskova “šljokica” ili „krljušti“ i inspirisana je haljinom Paca Rabannea sa šljokicama. Neko bi možda mislio da je u pitanju gigantska nasukana riba sa srebrnim krljuštima, ali ne – tajna je u haljini!

Upravo je ova zgrada u sastavu kompleksa Bullring osvojila osam nagrada, uključujući RIBA nagradu za arhitekturu 2004. i Destination of the Year Retail Week Awards 2004. (kako god ovo preveli).

U sklopu centra nalazio se i kafić lanca Costa Coffee koji je bio inspirisan – Fibonačijevim nizom! Ali, 2011. godine je srušen.

Prodavnica je obložena sa 15.000 blještavih aluminijumskih diskova; Foto: Pixabay

Najružnija zgrada u Britaniji ili neprolazno umetničko delo?

Bilo kako bilo, Bullring ne prestaje da deli britansko društvo. Dizajn tržnog centra ima i svoje obožavaoce i protivnike, kao i svaka ekstremna arhitektura i smela ideja.

Godine 2008, anketa sprovedena u saradnji sa SimCity Creatorom donela je rezultat je da je Bullring najružnija zgrada u Britaniji, iako je anketa naveliko kritikovana da podilazi populističkom ukusu laičke javnosti.

I tako, dok se kod nas često „igra na sigurno“, u ostatku sveta se pokušava stvoriti neprolazno umetničko delo. Sve da i Bullring nije najlepša stvar na svetu, jedna od najsmelijih jeste. A „zgrada-haljina“ robne kuće Selfridges ostaje jedna od stvari ispod koje svi žele da zavire kada dođu u Birmingem.

Bullring je i dalje jedna od najvećih atrackija u gradu „Birmingemske bande“; Foto: Sarah Doffman (Unsplash)

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

 1. Dragana

  „Ja bih rekla da je u pitanju gigantska nasukana riba sa srebrnim krljuštima….😉

 2. Dragana

  „Ja bih rekla da je u pitanju gigantska nasukana riba sa srebrnim krljuštima“….😉

 3. Dragomir

  U pitanju je zmijski car koji je progutao slona… 🙃
  (Hvala na divnom tekstu)

 4. Miki

  Da se nalazi u Beogradu bila bi najruznija zgrada u Evropi a ovako je samo „smela arhitektonska ideja“, ma sta to znacilo.

Оставите одговор

Obavezna polja *