Aktuelno

Izgrađena fabrika vode bez građevinske dozvole

U Drmnu kod Požarevca još u oktobru prošle godine završena fabrika vode koja ne može biti otvorena. Izgradnja koštala više od dva miliona evra.

U selu Drmno još oktobra prošle godine završena je gradnja najsavremenije fabrike vode, koja do danas nije počela sa radom, jer nisu pribavljene neophodne dozvole. Zbog toga su meštani Drmna, koje je izdalo strpljenje, zapretili protestima ispred gradske uprave Požarevac. Izgradnja ove fabrike koštala je dva miliona evra, koje je obezbedilo Privredno društvo Termoelektrane i kopovi „Kostolac“.

– U pitanju je kompjuterizovana fabrika sa vodom izuzetnog kvaliteta, u koju su uložena velika sredstva. Međutim, do danas nije puštena u rad, zbog čega me iz Drmna svakodnevno zovu, ali od mene ništa ne zavisi – kaže Dragan Jovanović, direktor Privrednog društva TE-KO Kostolac.

Direktor požarevačkog Vodovoda i kanalizacije, Saša Valjarević, kaže da oni ovaj objekat ne mogu da prime i puste u rad bez odgovarajućih dozvola.

fabrika-vode

– Da bi sve bilo po zakonu, bez ovih dozvola ne možemo da preuzmemo fabriku vode na upravljanje i održavanje, jer nam bez njih ni Ministarstvo poljoprivrede neće izdati upotrebnu dozvolu – kaže Valjarević.

Pošto je tek odnedavno na čelu Vodovoda, on navodi da se raspitivao o tome kako je moguće da je gradnja ovog objekta počela bez neophodnih dozvola.

– Rečeno mi je da je tada vladala vanredna situacija oko vodosnabdevanja, pa je gradnja morala da počne i bez dozvola – kaže Valjarević.

Za lokacijske i građevinske dozvole nadležan je grad Požarevac, koji ih do danas nije izdao, niti je zabranio nelegalnu gradnju. Gradonačelnik Miomir Ilić najavio je skoro rešenje ovog problema i zvanično otvaranje fabrike.

– Osim lokacijske i građevinske dozvole, treba pribaviti i sertifikat o kvalitetu vode. Ova procedura privodi se kraju i fabrika će početi s radom krajem maja ili početkom juna – najavio je Ilić. Prva faza projekta vodosnabdevanja Drmna počela je u avgustu 2010. godine, gradnjom 1.600 metara magistralnog cevovoda do reke Mlave, dok drugu fazu predstavlja podizanje same fabrike vode. Ona će snabdevati 280 domaćinstava Drmna i oko 1.500 radnika kostolačkog ugljenokopa i preduzeća „Georad“.

Voda otiče u Mlavu

DA bi se fabrika vode održavala, kako ne bi morala da se sprovodi njena konzervacija, neophodno je povremeno puštati vodu kroz postrojenja. To se redovno i čini, od oktobra kad je završena, pa se tako velike količine zdrave pijaće vode neiskorišćene ispuštaju u Mlavu.

(Izvor: Novosti)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *