Svetski projekti

Japanska kuća rashlađena zelenim zaslonom

Japanski arhitektonski studio Hideo Kumaki architects sagradio je u gradu Saitama u Japanu kuća koja ima prirodnu „tendu“.

Kako piše DesignBoom, veliki zeleni zid filtrira prirodnu svetlost u kuću i istovremeno sprečava pregrejavanje unutrašnjeg prostora za vreme vrućih letnih meseci.

Arhitekti su prilikom izgradnje kuće vodili posebnu brigu o odavanju „počasti“ prirodi te su u dvorište postavili veliki ružičnjak koji povezuje dva stabla trešnje koja služe kao krajnje tačke zelenog prostora.

zelena-tenda-4

Zahvaljujući detaljnoj analizi ruže vetrova, zeleni zid postavljen je na optimalan položaj koji pogoduje rastu biljaka i omogućuje prirodnu ventilaciju unutrašnjeg prostora.

zelena-tenda-2

Ova karakteristika pasivnog dizajna koja posebnu pažnju pridaje ekološkom načinu življenja znatno pomaže smanjenju potrošnje energije celog objekta jer nije bilo potrebno ugraditi poseban sistem za klimatizaciju i ventilaciju.

zelena-tenda-3

Osim toga, zeleni zid otvara novi prostor u kući u kojem se njeni korisnici mogu opustiti i provoditi zajedničke porodične aktivnosti. Arhitekti su kroz celi dizajn kuće nastojali da izbegnu ravne linije kako bi u potpunosti ukinuli granice između prostora, a samim time i njihove funkcije. Vijugavi oblici unutar i van kuće spajanjem različitih zona kao što su kuhinja, trpezarija, dnevni boravak i druge prostorije otvaraju nove mogućnosti interakcije porodice kao i njihovog zajedničkog provođenja vremena okruženog zelenilom.

zelena-tenda-5

zelena-tenda-6 zelena-tenda-7 zelena-tenda-8

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *