Domaći projekti

Kako je stara porodična kuća u Beogradu pretvorena u stambenu zgradu

Pogledajte kako će stara kuća nadogradnjom dobiti novi karakter ali uz zadržavanje originalnih detalja.

Ovaj projekat predstavlja nadogradnju na već postojeću kuću u Beogradu u kojoj živi višečlana porodica. Osim toga, vlasnici ove kuće odlučili su da joj dodaju i ulogu poslovnog prostora, te se u njenom okviru već godinama nalazi privatna stomatološka ordinacija. Projekat ovog stambeno-komercijalnog objekta u Beogradu potpisuje dizajnerski tim studija Salt & Water.

kuca-u-beogradu-ordinacija-06

Originalni elementi kuće biće sačuvani kao što je ovalni kameni zid sa stražnje strane kuće.

 

Vizualizacije prikazuju ovu staru porodičnu kuću u njenom novom ruhu, kao manju zgradu sa prizemljem i dva sprata. Originalni objekat je dosta manji i čine ga samo prizemlje sa suterenom u koji je smeštena ordinacija. U novom objektu ordinacija s čekaonicom i recepcijom smeštena je u prizemlju, a kada izgradnja objekta bude gotova, vlasnička porodica će se živeti na dva gornja sprata.

kuca-u-beogradu-ordinacija-01

kuca-u-beogradu-ordinacija-03
Objekat se naslanja na komšijsku zgradu

Kao najveći izazovi pri projektovanju ovog objekta pokazala se urbana matrica tog dela grada, te činjenica da se ovaj objekat naslanja na komšijsku zgradu. Još jedna zanimljivost vezana je i za želju vlasnika da se sačuvaju određeni originalni delovi kuće. Tako će i novi model kuće imati ovalni kameni zid i jedinstvene metalne stepenice sa stražnje strane. S druge strane, prednja fasada urađena je u savremenom, asimetričnom stilu, i to upravo po želji klijenata.

Izgled danju
Izgled danju
Izgled noću
Izgled noću

Kao što se vidi na pojedinim slikama, ovaj objekat okružuje malo dvorište i mesto za automobil. Iza kuće, u zadnjem delu dvorišta, nalazi se i pomoćni objekat koji može da se koristi kao letnja kuhinja ili soba za zabavu.

kuca-u-beogradu-ordinacija-09

kuca-u-beogradu-ordinacija-10

Pogledajte i projekat barže na Dunavu koji takođe potpisuje Salt & Water.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *