Ovako izgleda centar Kopaonika kada okopni sneg; Foto: Gradnja
Kolumna

Kako (loše) izgleda Kopaonik kada okopni sneg

Od zimske idile do prolećnog jada: Kada se gosti maknu iz svojih uglancanih hotela, dočekaće ih ružna slika koju će poneti sa sobom.

“Provedite prvomajske praznike u prolećnim pejzažima, svežem planinskom vazduhu i gastronomskom užitku – dođite na Kopaonik!” Tako su otprilike glasile reklamne parole brojnih hotela i ugostitelja za protekle praznične odmore na najpoznatijem skijalištu u Srbiji.

Sveži planinski vazduh? Tu je!

Gastronomski užitak? Tu je!

Prolećni pejzaži? Nikako.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Otpad na sve strane; Foto: Gradnja

Slomljene klupe, razvaljene ograde i oronuli pločnici sačekaće vas u šetnji Konacima.

Kada okopni sneg, Kopaonik pokaže svoje ružno lice. Ne samo da su ulice raskopane od intenzivne građevinske aktivnosti, već su one pune smeća i otpada.

Plastične flaše i kese zamenile su sneg, a ono za šta smo preko zime mislili da je zavejani breg zapravo je otpad i građevinski šut pod snežnim pokrivačem. Od toliko smeća, trotoari i šetališta izgledaju apsolutno neprihvatljivo.

Utisak dodatno kvari zapušten urbani mobilijar. Slomljeni šahtovi, razvaljene klupe i oronuli pločnici sačekaće vas u šetnji Konacima, apartmanskom naselju u kojem su brojne intervencije narušile originalnu arhitekturu… koja takođe vapi za renoviranjem.

Ništa nije bolje ni u podnožju skijališta gde će vas sačekati plastični otpad, opušci i sve ono što skijaši „zaboravili“ da pokupe za sobom.

Đubre umesto snega; Foto: Gradnja

Hoteli puni, kante prazne

Imajući u vidu da su nadležni znali da se očekuje veći broj turista prvi put nakon završene skijaške sezone, potpuno je nerazumljivo zbog čega o stanju i čistoći Kopaonika niko nije poveo računa.

Kako smo se i sami uverili, hoteli su bili dobro popunjeni tokom prvomajskih praznika. Međutim, kada su se gosti maknuli iz svojih uglancanih hotela, dočekala ih je ružna slika koju su poneli sa sobom.

Đavo je u detaljima; Foto: Gradnja

Ako već preko zime moramo da slušamo brujanje kvadova, neće nam smetati da na proleće i leto zabruji komunalna mašina sa četkama.

Ko je kriv za ovaku situaciju na Kopaoniku? Kao prvo, nema sumnje da su nadležne službe zadužene za čistoću odgovorne što Kopaonik izgleda ovako kako izgleda.

Iako su kante postavljene i, koliko smo videli, redovno se prazne, nije nam jasno zašto radnici čistoće ne počiste i otpad s ulica. Ako već preko zime moramo da slušamo brujanje kvadova, neće nam smetati da na proleće i preko leta ulicama Kopaonika zabruji komunalna mašina sa četkama.

Klupa umesto poklopca za šaht? Foto: Gradnja

Pejzaž s jednom zvezdicom

Drugo, nije nam jasno zašto vlasnici brojnih kafića, butika i prodavnica u Konacima sami ne uzmu metle u ruke, počiste smeće ispred svojih radnji, sklone sasušeno granje i uklone gajbe i slomljene plastične stolice.

Takođe, neshvatljivo je zašto vlasnici hotela i restorana ne izvrše pritisak na nadležne da Kopaonik izgleda barem približno dobro kao njihovi objekti. Džaba vam hoteli sa četiri i pet zvezdica, kada će vas ispred dočekati prolećni pejzaž sa jednom zvezdicom.

I naravno, za ovu situaciju krivi su i sami turisti koji još uvek nisu savladali tehniku ubacivanja smeća u kontejnere. Logično, ovo je već stvar kućnog vaspitanja, ali bi svakako motivacija u vidu besprekorno čistih ulica pomogla da to sami ne naruše.

Pogledajte još malo fotografija “prolećne idile”:

Opasno po život; Foto: Gradnja
Prolećni pejzaž; Foto: Gradnja
Rustična arhitektura; Foto: Gradnja

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Šumadinac

  Sramotaa, unakazili su kop, a jos pritom i nema kanalizacije, voda nije za pice, seca suma, divlja gradnja, znaci KATAKLIZMA SMO OD NARODA !!!
  SAMOO PAREEE, A TO STO SEDE PORED SMECA KAO U NAJELITNIJIM LOKALIMA PLJUSTE SLIKE ZA DRUSTVENE PREZE A NE ZNAJU GDE JE GOBELJA!!!

  NE TREBA DA SE NIKO CUDI STO NAM JE OVAKO IZGLEDA DA CEMO KO ITALIJA ILI DA PRESECEMO ILI DA SE UGUSIMO!!!

 2. Gox

  Kad stoka završi sa zimovanjem

 3. Branko

  to je taj srpski mentalitet.najbolje se vidi u Beogradu,stanovi su uredjeni kao na filmu a ulazi zgrade i fasade kao u logoru.
  inače taj mentalitet je posledica 3 stvari.
  turske okupacije,komunističke okupacije i dinarskog mentaliteta.

 4. Dragan

  Šta drugo očekivati na jednom velikom gradilištu.Mehaničarski izrazi,podmaži ovde,podmaži onde i zidaj.Pa zar je Zlatibor bolji?Lepo i mirno mesto za odmor.Vašar.Čìsta komercijala

 5. sasa

  Kop je postao veća seljana od Budve ili Haniotia,barem smo u nečemu prvi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *