Izvođenje

Kako napraviti zid od staklenih prizmi

Staklene prizme nisu novi proizvod, ali sada su ponovo u modi. Tradicionalno one se koriste za pregrađivanje tuš kabine ili da popune prostor gde je bio prozor.

Međutim, nema razloga da se ne koriste na primer za izradu stola ili neke atraktivne spoljne pregrade. Koriste se da bi se obezbedilo dodatno svetlo, u boji ili ne ove prizme mogu vašu sobu učiniti veoma zanimljivom.

Postoje, međutim, pravila koja se moraju poštovati kada se radi o staklenim prizmama i sledeće informacije za njihovo postavljanje će vam osigurati da će te to uraditi sigurno i da će dobro izgledati.

Instrukcije

Ne koristiti staklene prizme za izgradnju nosećih zidova. Zid od staklene prizme mora imati ojačanje na vrhu u vidu gornje grede ili nadprozornika. Staklene prizme treba da budi izgrađene u okviru, tako će biti zaštićene i izgledaće lepo. Spajajte prizme malterom ili u novijoj varijanti lepkom za pločice. Ne možete seći staklene prizme tako da gredu i okvir napravite tako da odgovara veličini prizme. Prizme su 190x190x80mm, a razmak između svake prizme je oko 10 mm.

Dozvolite širenje. Kada se blokovi koriste u prostorijama gde je česta promena temperature, na primer kao pregrada u kupatilu kod tuša ili kao panel pored ulaznih vrata, morate omogućiti širenje i kontrakcije stakla. Normalan beli malter ili lepak se koristi kao veza kod prizmi ali se ne sme koristiti po obodu okvira, već koristite silikon. Postoji mišljenje da ne treba izidati više od tri reda na dan, zato što staklo „radi“.

– Morate koristiti silikon da ispunite prostor između stakla i okvira. Sloj ovoga sa belim gletom će učiniti završnicu da izgleda uredno.

– Ako zid koji zidate od staklenih prizmi prelazi dva metra kvadratna ili ako je to zid pregrada kod tuš kabine ili spoljašnji zid od ulaznih vrata morate dodati ojačanje.To ćete učiniti postavljanjem šipki u malter između prizmi u svakom trećem redu horizontalno i vertikalno, armaturu morate povezati sa nosećim delom, u gornjem delu i sa strane. Koristite armaturu fi 6 za ojačanje.

Uvek koristite spojnice da razmak bude jednak. Ne samo da razmak bude jednak i da se obezbedi poravnanje, već da se spreči da težina prizme sabije malter pre nego što on očvrsne. Kupite spojnice baš za staklene prizme, a ne za pločice. Spojnice ukloniti kada se završi sa zidanjem. Popuniti praznine i ukloniti višak maltera na spojevima sa čistom vlažnom krpom kao završetak posla. Kesa od 12,5 kg maltera ili lepka je dovoljna za zidanje 20 do 25 prizmi.

(Gradisam)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Igor

    Dali je moguce napraviti krovni prozor za nastresnicu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *